Kartografové mají jasno: Krym je na mapách zobrazený jako sporné území

byznys

Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy odebralo kartografickým nakladatelstvím doložku  ke školním  atlasům světa, protože si na v mapách v atlasu vyznačená sporná území stěžovaly zastupitelské úřady Ukrajiny a Gruzie. O co se jedná?

Kartografové mají jasno: Krym je na mapách zobrazený jako sporné území
Ve žlutém kroužku je jako sporné území vyznačený Krym
4. února 2018 - 14:42


Dne  31. ledna  2018 se na webových stránkách Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy objevilo vyjádření týkající se odebrání doložek školním  atlasům světa v následujícím znění  ...

"Praha, 31. ledna 2018 -  MŠMT udělilo v červnu a říjnu 2017 schvalovací doložky novým školním atlasům světa. Při udělení těchto doložek rozhodovalo MŠMT v souladu s vnitřní směrnicí, podle které musí mít učebnice dva kladné doporučující recenzní posudky. Na Ministerstvo zahraničních věcí se koncem roku 2017 obrátily zastupitelské úřady Ukrajiny a Gruzie ve věci problematického zobrazení jejich území na mapách uvedených atlasů. MŠMT proto situaci prověřilo a atlasům odebralo schvalovací doložky. Aktuálně MŠMT v záležitosti uvedených učebních pomůcek komunikuje s nakladateli, aby co nejrychleji došlo k nápravě.“


Společnost  Kartografie Praha, jejímuž Školnímu  atlasu světa byla rovněž odebrána doložka, vydala k události následující stanovisko.

"Informace o odnětí doložky nám byla doručena 2. 1. 2018. Proti tomuto rozhodnutí jsme podali námitku, ke které jsme doposud neobdrželi vyrozumění.

Co se týká stávajících atlasů, ze směrnice č. j. MSMT-346162013, kterým Ministerstvo školství upravuje podmínky pro udělování a odnímání schvalovacích doložek učebnicím a učebním textům, nevyplývá, že by zakoupené atlasy nemohly být na školách používány. Také dle § 27, odst.2 Školského zákona (zákon č. 561/2004 sb. včetně pozdějších dodatků a novelizací) školy mohou při výuce kromě učebnic a učebních textů opatřených schvalovací doložkou používat i další učebnice a učební texty, pokud nejsou v rozporu s cíli vzdělávání stanovenými tímto zákonem, rámcovými vzdělávacími programy nebo právními předpisy a pokud svou strukturou a obsahem vyhovují pedagogickým a didaktickým zásadám vzdělávání.

Odlišný postoj vydavatele atlasu k problematickým oblastem na územích Ukrajiny a Gruzie vyplývá z jeho  přesvědčení, že atlasy a mapy by měly zobrazovat nejen mezinárodně-právní, ale i faktický stav, který právě probíhá na daném území. Do chvíle, kdy Ukrajinské a Gruzínské velvyslanectví protestovaly proti zobrazení sporných území na teritoriích jejich států, jsme nezaznamenali jediný negativní ohlas s tímto přístupem. Ukrajinský Krym a východní část země nejsou momentálně pod faktickou správou ukrajinské vlády, stejně jako je tomu v případě Jižní Osetie a Abcházie v Gruzii. Proto jsme se rozhodli je vyznačit a popsat jako sporná území, použitím metody šrafování. Tato praxe je běžná v kartografických produktech na celém světě. Podobně takto vyznačujeme i jiná území, například Západní Saharu, Taiwan, Kašmír a podobně. Navíc odborníci z vydavatelství  věří a jejich  zkušenosti je  v tom   v tom utvrzují, že učitelé zeměpisu snadno žákům vysvětlí, proč jsou daná území vyznačena odlišně od zbytku země."


Kartografie Praha ještě ve svém stanovisku uvádí, že respektuje zodpovědnost Ministerstva školství za udělování doložek a jeho snahu o  nekonfliktní zobrazení zmíněných sporných území. Proto se zástupci ministerstva lidé z vydavatelství komunikují  a snaží se nalézt co nejrychlejší cestu k jejímu opětovnému udělení.

Za Kartografii Praha toto prohlášení podepsali  Jan Ptáček, šéfredaktor a Milada Svobodová, ředitelka.

(ps, Kartografie Praha, Prvnizpravy.cz, obrázek: výřez ze školního atlasu)


Anketa

Měla by se podle vás stát Ukrajina členem NATO?

Ano 18%
transparent.gif transparent.gif
Ne 65%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif