Mluvčí německé vlády: Dovozní cla a protekcionismus jsou „úchylka“

byznys

Německá spolková vláda reagovala na oznámení Donalda Trumpa zavést dovozní cla na automobily z EU. Dovozní cla a protekcionismus jsou „úchylka,“ řekl mluvčí vlády Steffen Seibert.

Mluvčí německé vlády: Dovozní cla a protekcionismus jsou „úchylka“
Ilustrační foto
7. března 2018 - 07:20

Spolková vláda nechce žádnou eskalaci sporu se Spojenými státy o dovozní cla „a rozhodně nechce něco jako obchodní válku.“

„Vláda bude konzultovat se svými partnery, s Evropskou komisí a Francií, a pozorně sledovat, zda a jakým způsobem budou Trumpovy návrhy přeměněny do skutečné obchodní politiky,“ uvedl Seibert.

Členské státy EU předaly své kompetence v oblasti obchodní politiky do rukou Evropské komise a  proto je  evropské hlasování „ta nejdůležitější věc.“


Spolková vláda je přesvědčena, že plánovaná dovozní cla vyhlášená Donaldem Trumpem je chyba,   která bude bolet každého a týká se především automobilového průmyslu.

„Snížení obchodních bariér by byla „správná cesta,“ řekl Seibert. Spolková vláda klade důraz na volné trhy. „Ochranná válka není v Německu, ani v Evropě a  také není v americkém zájmu,“ řekl mluvčí, „to je něco, co by silně zasáhlo mnoho zaměstnanců, podniků a spotřebitelů na obou stranách Atlantiku.“

Bílý dům: Trump je přesvědčen o vítězství v případě obchodní války!

Trump oznámil vysoká dovozní cla na dovoz oceli a hliníku ve čtvrtek. Evropská unie pohrozila protiopatřením, nato Trump ještě oznámil dovozní cla na automobily z EU. Tato cla obzvláště zasáhnou německé automobilky. Američtí vládní úředníci k tomu v neděli ještě dodali, že nebudou žádné výjimky.

„Sledujeme nejnovější vývoj s velkým znepokojením,“ uvedl Bernhard Mattes, prezident Sdružení automobilového průmyslu (VDA), „dovozní clo není řešením, v obchodní válce jsou jen poražení - na všech stranách.“

Mattes poukázal na to, že německé automobilky ve Spojených státech  „významně přispěly k obchodní automobilové bilanci USA. Zhruba čtvrtinu vývozu amerických automobilů tvoří německé automobilky sídlící v USA. Výroba německých automobilů v USA  roste celá léta a zároveň klesá dovoz aut z Německa.

Podle VDA v roce 2017 vyvezly německé automobilky do USA okolo  494.000 automobilů, zatímco výroba v USA činila 804.000 vozidel. „Pro obě strany je současný obchod přínosem, ten by neměl být zničen,“ dodal prezident VDA.

(rp,prvnizpravy.cz,zeit,foto:arch.)


Anketa

Měla by se podle vás stát Ukrajina členem NATO?

Ano 18%
transparent.gif transparent.gif
Ne 65%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif