Erik Best: Punc havlovského souhlasu

politika

V úterý tomu bylo 16 let, co tzv. „Vilniuská desítka“ východoevropských zemí se zájmem o vstup do NATO podepsala prohlášení podporující George W. Bushe a jeho plánovanou invazi do Iráku.

Erik Best: Punc havlovského souhlasu
Erik Best
8. února 2019 - 06:20

Skupina se inspirovala „dopisem osmi“, který o týden dříve podepsali Václav Havel, Tony Blair a další. Dopis zdůvodnil nutnost rychlého zásahu tím, že Saddám Husajn disponuje zbraněmi hromadného ničení, píše na svém blogu Erik Best.

Donald Trump  ve své zprávě o stavu unie označil socialismus a brutalitu Madurova režimu za hlavní důvody, proč bychom měli „stát s venezuelským lidem při jeho vznešeném zápasu o svobodu.“ Trump tentokrát nezopakoval dříve vyslovenou hrozbu použití síly, česká vláda ale tento týden podpořila pozici Bílého domu v otázce Venezuely s plným vědomím, že na stole je i vojenské řešení situace. Kdyby se teď Trump rozhodl poslat do Venezuely komando s úkolem odstranit Madura, Českou republiku by to postavilo do pozice země, která akci předem propůjčila punc havlovského souhlasu.


„To je velmi odlišný kontrast k tomu, co vidíte na jiných demonstracích, zejména pokud jsou proti režimu, režimu na západě a Evropě, stejně jako v Kanadě a Spojených státech. Tam je vždy pravidelně policejní oddíl a někdy docela velký kontingent policie," říká Dimitri Lascaris, korespondent TRNN, který byl účastníkem sobotních demonstrací v Caracasu.

„Ale tady to prostě není, a potom co vidím, tak je těžké věřit tvrzení, že Maduro je brutální diktátor," končí reportáž z hlavního města Venezuely Dimitri Lascaris.

Kolik je asi třeba jen v Africe zemí, kde jsou horší režimy, méně demokracie, horší životní podmínky než ve Venezuele? Jsou tyhle země denně v hlavních zprávách? Nejsou. Není na tom zrovna nějaký zvláštní zájem.
Co takhle Kongo? Píše Ladislav Jakl v článku na webu Institut VK.


A co další země v Africe a po světě? Kolik jich je na tom aktuálně hůř než Venezuela? Kde všude budeme intervenovat? Ze které další země uděláme hlavní světové téma?

Ne, mediálním tématem číslo jedna se nestane země, kde nejvíc lidí nejvíc trpí. Mediálním tématem se stane země, kde má někdo mocný aktuální významné zájmy. A všichni kolem mu to baští a s naprostou samozřejmostí přijímají, že nějaká Venezuela je teď jaksi samozřejmě pupkem světa.

Prezident republiky Miloš Zeman zaslal ve středu dne 6. února 2019 blahopřejný dopis Juanu Gerado Guaidó Márquezovi, prozatímnímu prezidentovi Bolívarovské republiky Venezuely, kde mu poblahopřál k odvaze převzít v souladu s venezuelskou ústavou odpovědnost za venezuelský národ a dovést ho ke svobodným a demokratickým volbám a zároveň Miloš Zeman pozval  Guaidóa na naávštěvu České republiky.

(rp,prvnizpravy.cz,finalword,hrad.cz,foto:arch.)


Anketa

Ohrožuje podle vás nový migrační pakt bezpečnost naší republiky?

Ano 71%
transparent.gif transparent.gif
Ne 15%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 14%
transparent.gif transparent.gif