Fake news jako raketový komentář

politika

Dnešní fáze studené války s sebou přináší stejný typ „zasvěcených“ komentářů jako v době studené války za socialismu., píše František Roček v komentáři pro Prvnizpravy.cz.

Fake news jako raketový komentář
Ilustrační foto
10. července 2019 - 03:20

V tomto stylu je např. komentář Britských listů z 5. 7. 2019 pod dlouhatánským názvem: „V polovině prázdnin se extrémně prohloubí závislost Evropy na USA. Zpochybní to hodnoty, jež dosud EU na mezinárodní scéně garantovala“.

Autor komentáře Karel Dolejší píše, že počátkem srpna přestane platit dvoustranná Smlouva o likvidaci raket středního a krátkého doletu z roku 1987 (INF) mezi USA a SSSR. Autor vzdychá, že „v den vypršení smlouvy se závislost evropské bezpečnosti na Trumpových USA vystupňuje do té míry, jak tomu nebylo nikdy od skončení studené války. A to bez ohledu na všechny probíhající nebo plánované evropské obranné iniciativy.“

Ve skutečnosti Dolejší uvádí fake news, upozorňuje publicista František Roček.

Západní státy Evropy (dnešní EU) byly vždy závislé na potenciálu USA v jaderné (a tudíž i v raketové a letecké) oblasti.

Lžou všichni

USA (a tudíž i NATO) tvrdí, že za porušení smlouvy INF mohou Rusové, protože začátkem roku Rusko představilo svou jadernou střelu s plochou dráhou letu SSC-8 (Novator 9M729), která podle USA má větší dolet než 500 km, což Rusové popírají. Čili špatní jsou Rusové. Ve skutečnosti jde jenom o velmocenskou hru.

Všechny vyspělejší státy pozemského světa mají v rukávu vývojové práce na střelách překonávajících hranici 500 km doletu.

Že by jenom náhodou asi 2 měsíce po předvedení ruské SSC-8 přinesla „…13. března některá americká média informace, že se Spojené státy chystají uskutečnit testy donedávna zakázaných zbraní… Úvodní ostrý test střel s plochou dráhou letu (zřejmě typu řady TLAM, tedy Tomahawk Land Attack Missile) o dosahu přibližně 1000 km je naplánovaný již na letošní srpen, zatímco jiná zbraň – balistická raketa středního doletu, schopná zasahovat nepřítele na vzdálenost 3000–4000 km – má poprvé odstartovat v listopadu 2019…“ (ATM č.4/2019, Dušan Rovenský, Dále, rychleji, přesněji - Budoucnost dělostřelectva US Army).

Čili ruská i americká strana každá po svém) potichu porušovala smlouvu INF a obě strany připravovaly do výzbroje rakety zakázané smlouvou INF.

Jaderné zbraně EU – nic moc

Ve velmi dlouhém článku s velmi dlouhým názvem Dolejší dlouze spekuluje o tom, co je zcela jasné: V EU jsou jenom dva držitelé jaderných zbraní 2. řádu: Francie a Velká Británie. Pro obranu EU to je nepodstatné, protože:
a) Mají jenom desítky jaderných hlavic, tedy jenom doplňkový arzenál k jadernému potenciálu USA. Náklady na vývoj a udržování jaderných zbraní jsou natolik velké, že žádný jiný evropský stát se nebude vývojem a leštěním jaderných hlavic zabývat.
b) Mimo NATO budou jaderné síly Francouzů a Britů vždy zcela bezvýznamné. Atomové hračky EU jsou na úrovni nejzákladnějšího odstrašení, jako jsou jaderné síly Izraele, Pákistánu, Indie či dnes již do jisté míry i Severní Koreje.
c) V Evropě nemá EU nepřítele kromě islamistů a nelegálních migrantů. Vůči EU je ruská armáda pouze na odstrašující pozici. Bezpečnostní problémy Rusko očekává ve vztahu k USA a NATO (zvláště v oblasti Arktidy), na jižní „islámské“ hranici a na hranici s Čínou.

Komentář Dolejšího v rozporu s realitou fantazíruje: „…na současné ruské vedení může platit jedině tradiční symetrický přístup - tzn. proti novým jaderným raketám a střelám s plochou dráhou letu musejí stát jaderné rakety a střely s plochou dráhou letu ohrožující Rusko stejně, jako ruské zbraně mířící na západ ohrozí evropská města...“

Argumentace Dolejšího se též nazývá předsudkem, ničím nepodloženou představou s pomocí stereotypů o zlém Rusku. („Předsudky jako duchovní postoje bývají vyjadřovány různými prostředky lidské komunikace ve formě stereotypně opakovaných obrazů,“ Eva Hahnová, Dlouhé stíny předsudků, str.17)

V souvislosti s tím lze upozornit na jiný text, tentokrát od Daniela Veselého, autora píšícího též do Britských listů. Uvedl o Trumpově požadavku na 2 % rozpočtu států EU na armádu: „… roční vojenský rozpočet NATO je přibližně bilion dolarů, zatímco Rusko na zbrojení vynakládá zhruba 66 miliard dolarů, Trumpův požadavek nedává žádný smysl. A totéž platí pro neuváženou a stále nekončící expanzi NATO.“

Daniel Veselý to napsal v komentáři „NATO a Damoklův meč nukleárního konfliktu“ z 18.4. 2019, ale ne pro Britské listy, ale v tomto případě byl text určen pro irozhlas.cz.



Vzpomínka na vzpomínky

Studenoválečnicky prezentovaný strach z Ruska v Dolejšího podání je primitivní manipulací, podobně  jako oficiální běsnění proti NATO v době socialismu.

V české společnosti (tedy i v Dolejšovi) přežívá intuitivní odpor proti „ruskému živlu“ kvůli okupaci z roku 1968. Zapomínáme na jeden důležitý detail: Jiné národy mají obdobnou antipatii vůči Američanům, Britům či Francouzům a Turkům z dob jejich intervencí a koloniální éry. Z téhož důvodu nacionální Ukrajinci nenávidí Poláky. Proto musíme na Rusko hledět racionálně jako na jiné státy.

Text v Britských listech postrádá informace osvětlující širší souvislosti INF. Přitom by se tato informace vešla do tří až čtyř vět.

Čínská karta

Chyběla zásadní informace: V podstatě Rusko ani USA tuto smlouvu již nepotřebují. Jenom USA a komedianti z NATO předstírají, že ke zrušení smlouvy dojde vinou zlobivého Ruska.

Protože jde o smlouvu mezi Ruskem a USA, nevztahuje se na jiné státy šplhající se do mocenských pozic. Již v únoru 2019 byla k dispozici v českém mediálním prostoru informace, že „američtí představitelé přitom letos opakovaně upozorňovali, že Čína má více než tisíc pozemních raket středního doletu.

V únoru 2019 německá kancléřka Angela Merkelová na bezpečnostní konferenci v Mnichově navrhovala znovu zahájit diskuzi o odzbrojování, a to i s Čínou. Proto např. v březnu 2019 německý ministr zahraničí Heiko Maas prohlásil v interview pro list Tagesspiegel am Sonntag, že kvůli Číně „… si USA a Rusko nepřejí mít nadále svázané ruce kvůli Smlouvě o likvidaci raket středního a kratšího doletu… Čína má volné ruce, a další (pozn. státy) se také vyzbrojují…,“ řekl ministr v interview.

Shrnutí

Fake news o INF předstírá tuto informaci: Dohodu porušuje jednostranně Rusko. Ukončení smlouvy INF ohrozí bezpečnost EU. Tato tvrzení představují cílenou dezinformaci.

(rp,prvnizpravy.cz,foto:arch.)


Anketa

Měla by se podle vás stát Ukrajina členem NATO?

Ano 18%
transparent.gif transparent.gif
Ne 64%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 18%
transparent.gif transparent.gif