Když jsem označen jako fašista, tak se musím smát, říká Matteo Salvini

politika

Matteo Salvini vyšel z místní politiky, rozvinull anti-EU a anti-imigrantskou pozici, která byla mimo dosavadní italské normy, a zaujal tuto pozici na celostátní úrovni. Co bude dělat teď?

Když jsem označen jako fašista, tak se musím smát, říká Matteo Salvini
Matteo Salvini
21. června 2019 - 07:20

Itálie má nového silného a pro mnohé nového spasitele. Efektivní hlava vlády v Římě není titulární premiér, Giuseppe Conte, ani vítěz posledních voleb, vůdce Hnutí pěti hvězd (M5S) Luigi Di Maio. Ale Je to ministr vnitra Matteo Salvini.

Tento dříve obskurní obecní radní z Milána a dlouholetý aktivista separatistické Severní ligy se stal nejsilnější postavou v zemi téměř přes noc. Pod jeho vedením se strana, která byla politickou památkou (s pouze 3-4% podporou v anketách), stala v pouhých pěti letech motorem italské a možná evropské politiky.

Transformace začala dříve, ne v čase, ale ve vzdálenosti. Od roku 2014 přivedly války a obrovské hospodářské rozdíly miliony lidí z Afriky a Středního východu napříč Středozemním mořem při hledání práce, svobody a míru, směrem k Evropě, která je bohatá, ale stárnoucí a stále nerovnější.

Evropa upřednostňuje pohled opačným směrem nebo využítí fantazie založené na zoufalství druhých: nepomáhat migrantům, nýbrž identifikovat nepřítele, soutěžit v ponižování. Ti, kteří na Zemi přijdou jako poslední, a ti, kteří jsou příští, jsou proti sobě postaveni, zatímco ti nejoblíbenější zůstávají nadále nerušeni.


Severní liga byla založena v roce 1991, v předvečer imploze masových stran - křesťanských demokratů, komunistů a socialistů – kteří ovládali Itálii od druhé světové války. Spojila Lombardskou ligu Umberta Bossiho, která se datuje do poloviny osmdesátých let, s dalšími regionálními silami na severu, které se označují za „ani pravé, ani levé“.

Salviniho první volební úspěchy znamenaly změnu italské politiky. Jeho cíl byl specifický: nezávislost pro Padania, imaginární národ zaměřený na řeku Po. Jeho vzkazem bylo, že na severu je pracovitý a prosperující národ.

(rp,prvnizpravy.cz,diplomatico,foto:arch.)


Anketa

Ohrožuje podle vás nový migrační pakt bezpečnost naší republiky?

Ano 83%
transparent.gif transparent.gif
Ne 9%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 8%
transparent.gif transparent.gif