Letos federální Krameriovy ceny byly rozdány napůl pro Česko i Slovensko

politika

Mezi nositeli Krameriovy ceny 2018 za nezávislou žurnalistiku jsou mj. publicista a někdejší diplomat Jaroslav Bašta či zastřelený slovenský investigativní novinář Ján Kuciak. V roce 100. výročí založení Československa získali ocenění žurnalisté čeští i slovenští.

Letos federální Krameriovy ceny byly rozdány napůl pro Česko i Slovensko
Jaroslav Bašta je nositelem Krameriovy ceny 2018
15. června 2018 - 20:23

Byl k tomu důvod, neboť žurnalisté z obou států, ač jsou samostatné, se vzájemně ovlivňují. Na slavnostním předávání cen se v prostorách Slovenského domu v Praze ve čtvrtek 14. června 2018, kde slavnost probíhala,  proto mluvilo česky i slovensky.

"Letos cenu pojmeme ‚federálně‘, patříme tak nějak k sobě," prohlásil úvodem slavnosti  předseda Asociace nezávislých médií Stanislav Novotný.

V porotě zasedli V porotě zasedli:
Tomáš Kňourek, místopředseda Rady Českého rozhlasu
Jaroslav Plesl, šéfredaktor MF Dnes
Radomír Pekárek, šéfredaktor První zprávy.cz
Vladimír Skalský, ředitel Slovenského domu
Stanislav Novotný, předseda Asociace nezávislých médií

Prvnizpravy.cz byly na místě děje ...




Alexander Tomský po převzetí ceny

Oceněný byl i slovenský básník Jozef Leikert

Krameriovu cenu Za publicistiku v periodickém tisku převzal i slovenský spisovatel a publicista Pavol Dinka

Oceněna byla také česká dokumentární fotografka zaměřující se na humanistickou fotografii Dana Kyndrová

Ředitel Slovenského domu Vladimír Skalský připomenul nutnost vedení veřejné diskuse.

Komentáře osobnosti Jaroslava Bašty, coby revolucionáře, vězně, disidenta v tom dobrém slova smyslu, stavaře, šachistu, archeologa, zpravodajce, velvyslance, spisovatele, publicistu, i ministra, zveřejňované na webu Prvnizpravy.cz… přiblížil jeho souputník  Jan Schneider, podle něhož Baštovy komentáře jsou provokativní a mají funkci zrcadla. Jaroslav Bašta, který převzal ocenění  Za vynikající analytickou žurnalistiku znáte z našeho webu, podle Schneidera "výborně poukazuje na paralely doby".

Za zavražděného Jána Kuciaka  poděkoval slovenský velvyslanec Peter Weiss. Pro vnímání žurnalistické poctivosti tohoto mladého novináře je podle Weisse důležité, že si obsahy svých článků  vždy ověřoval. Ján Kuciak získal ocenění in memoriam Za profesionální výkon novinářské práce, které dal nejvyšší oběť.

Oceněný byl i slovenský básník Jozef Leikert, který sám zosobňující velké propojení mezi českou a slovenskou mediální scénou. Někdejší mluvčí a poradce prezidenta Rudolfa Schustera, první slovenský profesor kulturologie je znám jako  novinář a autor literatury faktu, zejména je významným odborníkem na 17. listopad 1939. 

Krameriovu cenu Za publicistiku v periodickém tisku převzal i slovenský spisovatel a publicista Pavol Dinka, který hosty slavnostní události oslovil mile, "Milá československá rodino. Když řeknete, co si myslíte, tak vás v médiích hlavního proudu roznesou na kopytech,"  popsal svou profesionální zkušenost. Hláškou ... "Cítím se nyní nejsvobodněji, jako penzista," rozesmál přítomné vesměs důchodce.

Oceněna byla také česká dokumentární fotografka zaměřující se na humanistickou fotografii Dana Kyndrová, která má zásluhy na mnoha projektech a vydavatel, překladatel a publicista Alexander Tomský, jemuž hold složil originálně poslanec Václav Klaus mladší.   Sám Alexander Tomský poznamenal, že stačí jeden telefonát do České televize s otázkou, proč tam zvou takového ..... "a už mne tam nezvou. Je pravda, že říkám názory, za které bych byl v Británii už ve vězení," řekl závěrem své řeči po převzetí ceny.



(ps, Prvnizpravy.cz, foto: Petr Skála)


Anketa

Který z premiérů podle Vás hájí více národní zájmy své země?