Mám z transparentů demonstrantů s nápisy RUDÁ MARIE nepříjemný pocit

politika

"Mám z toho nepříjemný pocit, protože jestliže tam demonstranti chodí s transparenty rudá Marie, a já jsem v životě ve straně nebyla a dvakrát jsem to dokonce odmítla, a vy jste tu dobu nezažil," odpověděla ministryně spravedlnosti Marie Benešová poslanci Jakubovi Michálkovi.

Mám z transparentů demonstrantů s nápisy RUDÁ MARIE nepříjemný pocit
Ministryně Marie Benešová
22. června 2019 - 07:20

Poslanec Jakub Michálek (Piráti) oslovil  při interpelaci    ministryni spravedlnosti Marii Benešovou pro její výroky  z neděle 2. června 2019 z Partii na TV Primě.


    "Tam paní ministryně pronesla ve vztahu k demonstracím občanů v ulicích, kteří se vyjadřují proti vládě Andreje Babiše a proti její osobě: A je zajímavé také, kdo ty demonstrace platí, protože jsou tam plazmové obrazovky, je tam ozvučení, pořádají se tam koncerty, ty taky něco stojí, takže dělá to na mě takový nepříjemný dojem.

Pan místopředseda vlády Hamáček tady mluvil o tom, jak je potřeba nešířit dezinformace, takže já jsem se chtěl zeptat paní ministryně, co přesně je na financování té iniciativy milion chvilek podle ní zajímavého a co z toho na ni dělá nepříjemný dojem, protože já jsem si tedy zobrazil financování té iniciativy, nebylo to nic složitého, je tam transparentní účet na internetu, takže je možné si to dohledat. Tam jsem zjistil, že na tom účtu je teď přes 5 mil. korun od tisíců dárců, z toho počet darů za poslední týden 1212, celkový obnos darů za poslední týden 1 108 889 korun 97 % těch darů je do 5 tis. korun. Takže myslím si, že není možné tvrdit, že to jsou nějaké peníze od miliardářů nebo něco podobného. A ve vztahu k tomu, že tady se šíří nějaké dezinformační zprávy, které rozkryl deník Seznam zprávy, podle kterých jsou ti občané za demonstrace placeni, je tam dokonce vyjádření. Slyšel jsem toho autora těch dezinformací, slyšel jsem to. Může to být pravda a nemusí. Byla to spekulace a řadu věcí jsem si v tom e-mailu vymyslel a tipoval jsem. Takže mě by zajímalo, jestli to tedy není hoax a jestli paní ministryně těmito svými vyjádřeními ty hoaxy nepodporuje?" zeptal se poslanec zvolený za Piráty.

 
Prvnizpravy.cz napsaly ...
Benešová by chtěla vědět, kdo ty demonstrace proti ní platí


    "Dost se divím, že se na mě obracíte s touto otázkou vy, který jste tady za Piráty, kteří za každou cenu chtějí být transparentní a kteří tu transparentnost tak zdůrazňují. Já si myslím, že i do demokracie patří tato otázka, kdo to financuje, a v době, kdy jsem ty výroky řekla, tak to nebylo zcela jasné. Ten účet vznikl později, já jsem si ho také nahledala, tak ještě šikovná jsem, nebojte se, a skutečně tam ty dary přicházejí. Myslím si, že to je legitimní otázka, a skutečně kdybych se nemohla jako občanka a ministryně zeptat, tak bychom na tom byli s demokracií špatně.

A pokud jde o ten další výrok, který vás tak zajímá, ten nepříjemný pocit. Mám z toho nepříjemný pocit, protože jestliže tam demonstranti chodí s transparenty rudá Marie, a já jsem v životě ve straně nebyla a dvakrát jsem to dokonce odmítla, a vy jste tu dobu nezažil, ale já ji zažila, bylo nás pouze devět z celé prokuratury, kdo jsme si dovolili odmítnout vstup do strany, a určitě by bylo pro mě daleko příjemnější, kdybych ten vstup neodmítla. Ale prostě učinila jsem to, protože jsem měla určitý zásadový postoj, a když pak vidím na těch transparentech tyto nepravdivé a neseriózní údaje, tak se nedivte, že ten nepříjemný pocit mám," odpověděla Marie Benešová za potlesk poslanců hnutí ANO 2011.

Poslanec Jakub Michálek se nedal a dál se ptal ...


    "Já určitě nechci komentovat jednotlivé transparenty na demonstraci, na to jsem se vůbec neptal. Podle toho co jsem si vyjel teď z internetu, tak ty transakce tam byly už v květnu a vy jste to pronesla 2. června 2019 v Partii na Primě, takže jsem poměrně překvapen tím, co jste tady uvedla. A vzhledem k tomu, že už jste si to tedy rozklikla, a tak bych se chtěl zeptat, jestli ta vaše podezření ohledně financování těch občanských protestů, které jsou v ulici, tak jestli už považuje za rozptýlená, nebo máte nějaké konkrétní informace, které by to podezření podložily."


    "Vážený pane poslanče, já to vůbec nebudu dál komentovat, jestli to považuji za rozptýlené, nebo nerozptýlené. Já mám jinou práci, než abych se zajímala o to, kdo co financuje. Já se spíš zajímám o to, abych splnila úkoly, které jsem si zadala, a jak jste si jistě všiml, tak dneska jsme dneska dali do připomínkového řízení zákon o státním zastupitelství, zákon o soudech a soudcích, a to jsou pro mě důležitější věci, než se hrabat v něčem, co prostě pro mě nemá takovouto cenu," uzavřela ministryně spravedlnosti ČR Marie Benešová


(ps, Poslanecká sněmovna, Prvnizpravy.cz, foto: z ČT24)


Anketa

Který z premiérů podle Vás hájí více národní zájmy své země?