Novičok: Halucinace senátorů kontra opatrná tisková zpráva ministerstva války

politika

Že blbost kvete u jinošství i ve zralém a kmetském věku jsme se přesvědčili v těchto dnech u některých z hejna senátorů. Senátoři z výboru pro zahraniční věci, obranu a bezpečnost přednesli blábol, uvedl v komentáři pro Prvnizpravy.cz František Roček.

Novičok: Halucinace senátorů kontra opatrná tisková zpráva ministerstva války
Ilustrační foto
16. května 2018 - 16:19

Prý prezident Miloš Zeman zveřejněním utajovaných zpravodajských informací o jedu novičok ohrozil bezpečnostní zájmy Česka a zveřejnil nepravdivé informace: „Prezident zveřejněním dalších dílčích zpravodajských informací v klasifikovaném režimu ohrozil bezpečnostní zájmy státu," konstatoval podivný senátorský výbor.

Zeman před časem pověřil české tajné služby, aby prověřily, jestli se v Česku nějaká látka ze skupiny novičoků nevyráběla. Zeman v pořadu televize Barrandov uvedl, že se v Česku novičok v malém množství skutečně vyráběl.

Zeman nelhal

Senátoři a jiní podivíni tančící kolem novičkou by si měli přečíst oficiální zprávu z webu českého ministerstva války:

Vyjádření Ministerstva obrany k identifikaci bojových otravných látek

4.5.2018 • Látky v tisku označovány jako „Novičoky“, mezi něž patří i látka A230, jsou potenciální otravné chemické látky, jejichž identifikace a obrana proti nim je součástí výcviku českých vojenských protichemických jednotek. Pro úkoly detekce, ochrany a bezpečnosti občanů ČR byly proto i tyto látky zařazeny k testování jejich chemických vlastností, tak jako i jiné bojové otravné látky jako např. sarin nebo tabun.

Postup při analýze všech obdobných látek je vždy následující a standardizovaný:

Látka je chemicky syntetizována ve specializované laboratoři za přísného bezpečnostního režimu, a to maximálně v rozsahu několika mikrogramů. Jde o tzv. mikrosyntézu, která není podle mezinárodní úmluvy považována za výrobu. Testovaná látka vzniká v pracovní nádobce čistě pro účely měření spektrálních dat a její obsah je po testování ve shodě s předpisy a závazky ČR vždy poté okamžitě zlikvidován. Vlastní látka není nikdy izolována ani deponována. Pravděpodobnost úniku je proto rovna nule.

Vzhledem k citlivosti všech údajů, které se týkají problematiky bojových otravných látek, jejich testování, výroby, použití, výskytu a dalších podrobností, které by mohly být využity například teroristy, nebude Ministerstvo obrany ani jeho přímo řízené organizace poskytovat v této věci žádné další informace.

(rp,prvnizpravy.cz,foto:mp)


Anketa

Měla by se podle vás stát Ukrajina členem NATO?

Ano 18%
transparent.gif transparent.gif
Ne 65%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif