Sonda do ústeckých předvolebních kotrmelců

politika

Z politologického hlediska je Ústí nad Labem pozoruhodnou rezervací volebních exotů. Upozorňuje na to politolog Zdeněk Zbořil.

Sonda do ústeckých předvolebních kotrmelců
Billboard na restauraci, která ještě včera fandila ODS
3. října 2018 - 11:06

Pro První zprávy uvedl: „Již jsem hovořil několikrát o pozoruhodné čistce v ústecké ODS. Ústecká komunální kandidátka ODS byla zrušena a doslova rozmetána většina místních sdružení, protože místní buňky byly napojeny příliš okatě na ekonomické kmotry. Se souhlasem pražského vedení vznikla kandidátka úplně nová, s lidmi z ODS, kteří nebyli spojeni s tzv. kmotry. Taková čistka pár týdnů před volbami, to je naprostá rarita.“


Rarita se ještě stupňuje
Jak Zbořil uvedl, před volbami proběhla v ústecké ODS pozoruhodná čistka. Původní ústecké komunální kandidátky ODS byly prý plné kamarádů významného podnikatele z Ústecka - Oulického. Proto byly tyto kandidátky zrušeny a zlikvidována byla též většina místních sdružení napojených nepřímo na Oulického a další ekonomické kmotry.

S doporučením pražského vedení ODS byly sestaveny nové ústecké kandidátní listiny s lidmi, kteří nebyli spojeni s tzv. kmotry.

Protože staří Oulického mazáci v ODS ztratili vliv, dohodli se, že se volební peníze dají investovat i do jiného politického subjektu – úslužný po ruce byl ústecký klan nazvaný „PRO Zdraví a sport“.

Čili lidé, kteří skončili v ODS, jsou na volební kandidátce „PRO Zdraví a sport“.

Tunely varují
Protestní ústecká společnost „STOP TUNELŮM“ na facebookovou drbnu na toto téma  uvedla:
„Zdá se, že takzvaní "Sportovci" postoupili z pozice "ODS B" do Áčka. Tuto krásnou plochu v Panské ulici jim poskytla firma YABY Development, jejímž předsedou představenstva je sám velký Páťa Oulický. Ono se není co divit, když této ústecké straničce předsedá "führer" Zdeněk Kubec, "garantem projektu POŘÁDEK" je Oulického dvorní architekt Zdeněk Šťastný a organizačně vše zaštiťuje bývalý poslanec za ODS Radim Holeček. Proč volit Béčko, když můžete Áčko, ne?

Lidé ze staré „Oulického kandidátky“ ODS mají šanci v novém kabátě se dostat do vedení obvodních radnic či do zastupitelstva za uskupení PRO Zdraví a sport.


Billboardové souvislosti
Hnutí „Stop tunelům“ poukázalo na jednu reklamní plochu, ale je jich více. Samozřejmě, nikdo nepotvrdí, že tzv. zdraví sportovci mají po městě Ústí n. L. hodně reklamních ploch alias billboardů za Oulického peníze, ale úsměvné např. je, že další z obřích billboardů je přímo na domě Patrika Oulického v Revoluční ulici č. 802/70.

Další jsou např. na restauraci U lípy, která patří bývalému předsedovi dnes již zrušeného místního sdružení ODS v Neštěmicích Vlastimilu Žáčkovi. Shodou okolností se mezi zdravé sportovce na kandidátku dostala Halka Žáčková pro neštěmickou radnici. Žáčkova rodina byla též odstřižena od první zrušené kandidátky ODS do komunálních voleb.

Z toho lze vyvodit jedno poučení z krizového vývoje: Staří kmotři se nevzdávají. Vždy PRO ně bude nějaká ta PRO skupinka pilných a aktivních…

Kdo kam přešel?
Abychom nehovořili jenom obecně, pro milovníky místních reálií uvádíme:

Zde jsou bývalí střelci z ODS, kteří přešli do zdravotně orientovaného PRO klanu a na jejich kandidátku.
  • Šárka Paulíková do městského obvodu Město na třetím místě,
  • Lukáš Veselý (3.místo), Gabriela Šťatná, Simona Fronc (2.místo) a Halka
  • Žáčková do městského obvodu v Neštěmicích,
  • Tomáš Buňata a Jiří Mráz do městského obvodu na Severní Terase,
  • Jaroslava Faiglová (2.místo)  a Ivan Charvát do střekovského městského obvodu.

Do zastupitelstva města Ústí n. L. na zrušené kandidátce ODS byli kandidáti:
  • Paulíková, Veselý, Šťastná, kteří se na stejnou pozici dostali i mezi Pro zdravé sportovce. Paulíková na 2. místě, Veselý je osmička.

Také se na kandidátku zastupitelstva města dostal Jiří Mráz, který předtím kandidoval za ODS jenom do městského obvodu na Severní Terase.

Do PRO Zdraví a sport také skočil na její kandidátku bývalý poslanec ODS Radim Holeček. Jako kandidát do zastupitelstva města a na městský obvod Město.

(rp,fr,prvnizpravy.cz,foto:stoptunelum)


Anketa

Ohrožuje podle vás nový migrační pakt bezpečnost naší republiky?

Ano 70%
transparent.gif transparent.gif
Ne 15%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 15%
transparent.gif transparent.gif