Zbořil: Válka není fotbalový zápas, kde přijde rozhodčí a zapíská konec

politika

<< VIDEO >> Tento týden způsobil rozruch Donald Trump, který vypověděl jadernou dohodu s Íránem a následně ostatní signatáři této dohody se postavili proti USA.

Zbořil: Válka není fotbalový zápas, kde přijde rozhodčí a zapíská konec
Zdeněk Zbořil v rozhovoru pro Prvnizpravy.cz
12. května 2018 - 03:20

V Sýrii, kde už se možná vše chýlilo k mírovému konci, tak došlo opět k rozdmýchání válečného ohně. Tento týden se připomínal konec 2.světové války, i když každý má to své datum, kdy chce slavit. A na naší scéně pokračuje slovíčkaření s Novičokem a vyjednávání o kolaiční vládě.

A co vy na to pane Zbořile?

"Jestliže americký prezident řekne, že Írán je nebezpečný pro světový mír, tak musím připomenout, že Írán v tomto regionu je jediná země, která nerozpoutala žádný válečný konflikt nebo incident, naopak byla napadena Irákem za pomoci Spojených států, kdy v této válce, která trvala  osm let, byly miliony mrtvých," říká v rozhovoru pro Prvnizpravy.cz Zdeněk Zbořil.

A jak je to s koncem války? 8. nebo 9.května a nebo úplně jiné datum?
"Válka prostě není fotbalový zápas, tady nepřijde rozhodčí na hřiště ane odpíská začátek nebo konec a potom si všichni podají ruce a jdou po svých. Tak to opravdu není, tady se v Praze střílelo ještě 9.května odpoledne a u Milína 11.května. V Evropě byla válka zastavena v květnu, ale konec 2.světové války nastal až 2.září kapitulací Japonska," vysvětluje Zdeněk Zbořil.

A k naší politické scéně?
"To že se neumějí někteří politici správně vyjádřit a druzí, že jim neumí správně porozumět, to je přece úplně absurdní situace, která nás může zavléct do politické krize," komentuje Zdeněk Zbořil.  

Podrobnější analýzu si můžete poslechnout v následujícím rozhovoru Zdeňka Zbořila pro Prvnizpravy.cz.




(rp,prvnizpravy.cz,foto:arch.)


Anketa

Který z premiérů podle Vás hájí více národní zájmy své země?