Afghánistán: Inventura vojáků a policie dopadla podivně

zprávy

O stavu afghánské armády a policie svědčí překvapení po biometrické evidenci vojáků a policistů. Nová evidence byla provedena, aby ve stavu ozbrojených složek byli evidovaní jenom živí tvorové.

Afghánistán: Inventura vojáků a policie dopadla podivně
Ilustrační foto
5. srpna 2019 - 09:01

Nepříjemné bylo zjištění, že bezpečnostní síly musely papírově snížit své oficiální stavy o nejméně 35 000 ozbrojenců.

Agentura monitorující průběhu a kvalitu plýtvání penězi USA v afghánské válce (Special Inspector General for Afghanistan Reconstruction – SIGAR) vydala 30. července 2019 čtvrtletí zprávu kongresu USA o blázinci v Afghánistánu. Není to veselé čtení, upozorňuje publicista František Roček.

Zmizelo 30 tisíc ozbrojenců

Ve zprávě se praví, že afghánská armáda (ANA) má od 25. května 2019 oficiálně 180 869 vojáků a 91 596 zaměstnanců má afghánské národní policie (ANP). Celkem síla bezpečnostních sborů (armády a policie čili ANDSF) měla v květnu 272 465 živých duší.

Znamená to, že o 9 554 méně vojáků a též o 24 788 méně policistů, než byly nahlášené síly ANDSF pro agenturu SIGAR v minulém čtvrtletí.

Znamená to, že náhle ozbrojené síly Afghánistánu přišly o 34 342 osob. Část chyb v součtech mužstva zapříčinily změny v zařazení a evidenci, kromě toho vládní úředníci se snaží bagatelizovat vykazování takzvaných mrtvých duší.

Americká agentura SIGAR poznamenává v červencové zprávě, že čtyři čtvrtletí po sobě je síla armády vykázána na nejnižší úrovni od zahájení tzv. podpůrné mise v lednu 2015, kdy byla stažena z Afghánistánu většina vojáků USA.



Statistika beznaděje

Síla bezpečnostních sborů (armády a policie) čili ANDSF se snížila o 41 777 zaměstnanců od přibližně stejného období v roce 2018, a dokonce o 50 277 ve srovnání se stejným obdobím v roce 2017.

K tomu je třeba dodat, že Američané sami upozorňují, že nejsou schopni ověřit přesnost údajů o síle ANDSF. Cílový (plánovaný) počet ANDSF v červnu 2019 zůstal 352 000 zaměstnanců, z toho 227 374 vojáků (ANA) a 124 626 policistů (ANP). Ale tyto počty nebyly nikdy naplněny.

Letos jsou stavy vládních ozbrojenců v ANDSF nejnižší, jenom na 77,4 % živých (dosud nezastřelených). Armáda a letectvo jsou naplněny na 79,5 %, stavy policie na 73,5 %.

Ztráty policistů a vojáků jsou vysoké, byť jejich přesné statistiky nejsou oficiálně zveřejňovány. Problémem je dezerce, občas i vražedná střelba do vlastních řad. Ale se střílením vlastních lidí to nepřehánějí. Podle Američanů zažily síly ANDSF za celý dosavadní úsek roku 2019  jenom 23 útoků s 90 oběťmi - 49 zabitých a 41 zraněných.  


Vůně rozkladu

Problémem je spíše tichý rozklad armády a úředního aparátu pod tlakem z obavy, že se k moci dostane opět Taliban. To se projevuje nepřímo např. tím, že řada obyvatel centrální provincie Parwan (Parván) v sobotu 3. srpna obvinila místní úředníky z neochoty uprostřed rostoucí nejistoty v provincii.

Obyvatelé obvinili provinční bezpečnostní úředníky, že mají spojení s ilegálními ozbrojenými skupinami..   Většina těchto obvinění byla namířena proti vedoucímu provinční policie. Stojí za zmínku, že vláda nedávno poslala do provincie speciální zpravodajskou jednotku, aby bojovala s bezpečnostními výzvami v provincii.

(rp,prvnizpravy.cz,foto:arch.)


Anketa

Který z premiérů podle Vás hájí více národní zájmy své země?