Afghánistán: Sváteční vraždění si dopřáli vládní vojáci

zprávy

Někteří politikáři málem omdlévají rozkoší, že snad může téměř brzy nastat v divokém Afghánistánu jakýsi imaginární mír, pokud bude podepsána dohoda Tálibánu s USA.

Afghánistán: Sváteční vraždění si dopřáli vládní vojáci
Ilustrační foto
18. srpna 2019 - 06:23

Naivní lidičkové si myslí, že teď v občanské válce bude produkováno méně mrtvol. Ještě k tomu o náboženském svátku, který v té době probíhal, a Tálibán se dušoval, že nebude zlobit, a dopřeje svým zbraním třídenní příměří.

O velký humbuk s 11 mrtvými se naopak postarali vládní vojáci, popisuje skandálem opředený smrtelný příběh publicista František Roček.

Střílení zakončil velký poprask

Národní ředitelství pro bezpečnost (NDS) informovalo, že nejméně 11 Tálibánců, včetně dvou velitelů Tálibánu, bylo zabito při speciální operaci v okrese Zurmat. Zprávy se rozcházejí. Když proběhla operace byl 11. srpen, některá média uvádějí 12. srpen. Protože k útoku došlo v noci, lze předpokládat, že to bylo z 11. na 12. srpna. Operace proběhla ve vesnici Gulal Koh..

Zemřeli civilisté – učitele a studenti, nadávají místní obyvatelé. Nastalo velké pozdvižení a totéž, co dělají rádi v českém parlamentu – došlo k porodu oficiální komise k vyšetření masakru.

Museli se tím malérem zabývat úřadující ministr obrany Assadullah Khalid, úřadující ministr vnitra Massoud Andarabi, vedoucí Národního ředitelství pro bezpečnost Masoom Stanekzai a velitel vojáků a úředníků sil USA a NATO v Afghánistánu gen. Scott Miller. Během výletu na místo střelby hovořili s místními představiteli, vzkázal světu úřad guvernéra Paktie.

O co se jedná? Druhý den náboženského mohamedénského svátku Eid ul Adha, tedy v noci na 12. srpna, zahájili agenti Národní ředitelství pro bezpečnost (NDS) operaci a během nočního nájezdu zabili 11 bojovníků, zatímco místní lidé a OSN uvedli, že zabití byli civilisté s některými z nich univerzitními studenty.


Inventura mrtvých

Podle obyvatel Paktie a kmenových starších zemřel Hayatullah, zaměstnanec ministerstva školství v Kábulu; Mohammad Shafi, učitel; Ansarullah, student na místní universitě; Akhtar Mohammad, student univerzity v Kábulu, který navštívil svou rodinu v okrese Zurmat, a také Mohammad Asif, ředitel školy Dawlat Khan v Zurmatu; Inam, student náboženské školy madrasy kde se biflují Koránem; Rahmatullah; Hekmatullah; a Nusratullah (kteří jsou bratři), Fida Mohammad, Nasrullah a Fathullah, zemědělci z okresu, kde došlo k útoku. Jsou 11 obyvateli, kteří podle místních lidí byli při nájezdu vládních sil zabiti.

Vládní komise musí doložit, zda některý z mrtvých se nepřidal aktivně k tálibánskému bojování. Teoreticky je možné všechno, když byli odhaleni agenti Islámského státu i na kábulské univerzitě – zatčeni byli nedávno jeden vyučující a pár studentů. Radikálové loví mladé naivky na univerzitě především na humanitních oborech, včetně fakulty práva.

Teoreticky není vyloučeno, že pedagogickým duchem zasažení studenti, ředitel školy a úředník ministerstva školství s několika dalšími lidmi probírali své další úkoly v rámci tálibánského akčního plánu, ale tito lidé údajně neměli podle místních pověst sympatizantů s partyzány. Proto došlo k tak nepříjemnému rozruchu. Jedenáct zastřelených lidí bylo ze dvou místních rodin.

Inu, svátky jako řemen, po Afghánsku.

/rp,prvnizpravy.cz,foto:arch.)


Anketa

Měla by se podle vás stát Ukrajina členem NATO?

Ano 18%
transparent.gif transparent.gif
Ne 65%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif