Agent FBI: Azovský prapor cvičil a organizoval americké extremisty

zprávy

Je to poprvé, co oficiální místa, v tomto případě FBI přiznala, že ukrajinský dobrovolnický prapor Azov je založen na neonacistické ideologii a používá nacistické symboly.

Agent FBI: Azovský prapor cvičil a organizoval americké extremisty
Vojáci Azovského praporu
9. listopadu 2018 - 06:20

FBI zatkla v Kalifornii tři členy suprematické (rasistické) skupiny Rise Above Movement, čtvrtý je hledán jako uprchlý. Píše se v článku SPL center.

Zakladatel teroristické bílé suprematické skupiny nazvané "Rise Above Movement" a dva další členové cestovali do Evropy k oslavám narozenin Adolfa Hitlera a později se setkali s veliteli polovojenských skupin, uvedli američtí federální prokurátoři.

Robert Rundo, 28letý obyvatel města Huntington Beach v Kalifornii, 29letý Michael Paul Miselis z Lawndale v Kalifornii a 25letý Benjamin Drake Daley z Redondo Beach, odjeli do Německa, Itálie a Ukrajiny na jaře 2018 nejen proto, aby slavili, Hitlerovy narozeniny,  ale také, aby se setkali s evropskými skupinami bílých supremacistů, uvedli prokurátoři v trestním stíhání proti Rundovi.

Všichni čtyři členové skupiny jsou obviněni ze série násilných útoků během událostí v Huntington Beach, Berkeley a San Bernardino v  Kalifornii v roce 2017.

Federální prokurátoři dále uvedli, že obvinění muži používali internet ke koordinaci "bojového výcviku", k náboru členů a organizaci nepokojů.

„Každý Američan má právo mírumilovně organizovat, pochodovat a protestovat na podporu svého přesvědčení - ale nikdo nemá právo násilně napadat své politické oponenty," uvedl Nick Hanna, americký prokurátor ve svém prohlášení.

Skupina Rise Above Movement navštívila evropské země, včetně Itálie, Německa a východní Evropy. FBI prohlásila, že Rundo, Miselis a Daley se setkali s evropskými extrémními skupinami  , včetně skupiny White Rex.

Zvláštní agent FBI Scott Bierwirth ve sdělení k trestním stíhání,  poznamenal, že stránka Instagram na pravé značkové oblečení obsahovala fotografii člena skupiny RAM na schůzkce s Olenou Semenyakovou, vedoucí osobností fašistické neonacistické scény ve východní Evropě. Na Ukrajině je Semenyaková důležitým článkem v organizacích militantních zón a národních sborů a v celoevropském hnutí Reconquista, které mají všechny vazby na proslulý Azovský prapor.

Bierwirth řekl, že Azovský prapor, nyní součást Ukrajinské národní gardy, je známý neonacistickou symbolikou a ideologií a podílel se na výcviku a radikalizaci bílých rasistických organizací v USA.


Azov je zdaleka nejznámější z "dobrovolnických praporů" založených v roce 2014, poté, co se několik regionů Ukrajiny odmítlo podřídit nové kyjevské vládě po násilném svržení ukrajinského prezidenta, podpořené USA. Logo Azovského praporu obsahuje Wolfsangel (Wolfův hák), který nacistická strana původně používala jako symbol a Schwarze Sonne (Černé slunce), symbol vytvořený vůdcem SS Heinrichem Himmlerem a reprezentující dvanáct "runů" z notoricky známé nacistické organizace.

Zatímco se Kongres USA pokoušel v roce 2015 zakázat poskytnutí jakékoliv americké pomoci Azovskému praporu, Obamova administrativa se zbavila tohoto ustanovení v pro rok 2016. V každém případě byla jednotka již oficiálně začleněna do Národní gardy. V současné době má nárok na "smrtící zbraně" schváleném Trumpovou administrativou v prosinci 2017.

Ačkoli je již dlouho známo, že Azov a další ukrajinské milice přitahovaly dobrovolníky z celého světa, sympatizující s neonacistickou ideologií, tak je  to první známý případ, kdy americká vláda tvrdí, že milice se podílejí na výcviku a radikalizaci amerických extremistů.

(rp,prvnizpravy.cz,splcenter,foto:arch.)


Anketa

Ohrožuje podle vás nový migrační pakt bezpečnost naší republiky?

Ano 80%
transparent.gif transparent.gif
Ne 10%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 10%
transparent.gif transparent.gif