Američané nevědí zda není Putinův návrh mírových sil pro Donbas pastí

zprávy

Američtí politici jsou nerozhodní k tomu, jaký mají zaujmout postoj k návrhu Vladimira Putina, který chce nasadit mírové jednotky OSN na východě Ukrajiny, píše Wall Street Journal.

Američané nevědí zda není Putinův návrh mírových sil pro Donbas pastí
Vladimir Putin, ruský prezident
21. února 2018 - 07:20

Někteří američtí politici to považují za "dohodu s ďáblem" a "past", pro jiné je to teď  nejlepší řešení, které by mohlo posunout zatím neúspěšné plnění Minských dohod.

Mnoho západních diplomatů se také ptá, zda je možné dosáhnout s ruským prezidentem Vladimirem Putinem rozumného kompromisu o vyslání mírových sil OSN na východ Ukrajiny.

Někteří politici USA se domnívají, že návrh ruského prezidenta je "pastí". Domnívají se, že Kreml nemá zájem řešit situaci na Ukrajině. Podle nich mírové jednotky nepomohou vyřešit konflikt, ale neúmyslně posílí kontrolu Moskvy nad regionem.
 
Ruské orgány naopak prohlašují, že jsou připraveny vyjednat tuto záležitost, ale Washington není spokojen s Putinovým návrhem. Američané chtějí umístit mírový kontingent nejen na hranici mezi válčícími stranami, to je mezi Donbasem a  Ukrajinou, ale také po celém Donbasu, včetně rusko-ukrajinské hranice.
 
Politici v USA a dalších západních zemích volají po opatrnosti. Obávají se, že po uzavření dohody Rusko může zabránit nasazení sil OSN v tomto regionu. Návrh by měl vyloučit takovou možnost, stejně jako možnost stáhnout protiruské sankce před dosažením míru, vyzývají diplomaté USA.

USA mohou dosáhnout mír na Ukrajině, když zastaví expanzi NATO!
 
Zvláštní zástupce amerického ministerstva zahraničí pro Ukrajinu Kurt Volker věří, že mírový plán bude fungovat pouze v případě, že by Ukrajinci a Rusové chtěli ukončit válku. Je však přesvědčen, že mise OSN je nejlepším způsobem, jak přesunout prosadit Minské dohody. Tuto iniciativu přivítal také generální tajemník NATO Jens Stoltenberg.

"To bude fungovat pouze tehdy, pokud se Putin rozhodne, že se opravdu chce stát mezinárodním vůdcem,“ uvedl k plánu nasazení mírových sil Alexander Vershbow, bývalý náměstek generálního tajemníka NATO a člen Atlantické rady.
 
(rp,prvnizpravy.cz,wsj,foto:arch.)


Anketa

Který z premiérů podle Vás hájí více národní zájmy své země?