Americký „blitzkrieg“ ve Venezuele selhal

zprávy

Pokus USA o rychlou změnu moci ve Venezuele selhal a to, co bylo zamýšleno jako blitzkrieg, se změnilo na vleklou válku, uvádí článek The Washington Post.

Americký „blitzkrieg“ ve Venezuele selhal
Nicolás Maduro, venezuelský prezident
2. dubna 2019 - 07:20

Současný prezident Nicolás Maduro zvolil podobnou taktiku válčení a uvědomil si, že hrozba amerického prezidenta Donalda Trumpa o vojenském zásahu je jen blufem.

V lednu provedla vláda amerického prezidenta Donalda Trumpa několik velmi „agresivních“ pokusů přesvědčit venezuelskou armádu, aby svrhla venezuelského vůdce Nicoláse Madura, Spojené státy nebyly schopny dosáhnout svého cíle.

Článek uvádí, že takový postup nejdříve jen postrašil venezuelskou vládu a Rusko, ale ve Venezuele nebylo mezi generály, tak velké množství dezertérů, ani žádné akce zaměřené na svržení Madura.

Současně, všechny pokusy opozičního vůdce Juan Guaidóa skutečně převzít presidentství země neměly ve Venezuele dostatečnou podporu

Významnou roli zde hraje korupce vysoce postavených vojenských velitelů a vliv kubánských vojenských poradců. Ale tím  hlavním důvodem neúspěchu je, že Venezuelané prokoukli, že Trump blufuje.

Spojené státy nemají prostředky na změnu režimu ve Venezuele. Washington Post poznamenává: Můžeme jen doufat, že „sankce, diplomatický tlak a především hrozná a rychle se zhoršující humanitární krize“ nakonec povedou ke změnám ve Venezuele.

Stále více a více Venezuelanů, kteří dříve podporovali opozici, jsou nyní skeptičtí vůči všem svým činům.

Během posledních několika let se „neznalému a nevzhlednému, ale tvrdohlavému“ Madurovi podařilo vytvořit vlastní strategii přežití, zatýkáníí a mučení každého vojenského činitele podezřelého z dezerce.


Maduro obviňuje za způsobenou humanitární krizi, kterou zažívá jeho země, Trumpovu administrativu, přičemž ve skutečnosti Spojené státy , jak uvádí Washington Post, nejsou zapojeny do kolapsu venezuelské ekonomiky, sankce uvalené na tuto zemí mohou jenom zhoršit životní situaci Venezuelanů.

Současně pokles vývozu ropy a odmítnutí Madura, přijmout zahraniční pomoc vedle pomoci Červeného kříže a Ruska, mohou vést k hladomoru v zemi a následně k masové emigraci Venezuelanů do Kolumbie a Brazílie. V tomto případě se tlak na Trumpa zvýší, a to i přímo ze zemí Latinské Ameriky.

Je snadné pochopit, že Venezuelané doufají v americkou vojenskou invazi, nicméně, navzdory Trumpovu blufování, konflikt skončí jinak, píše The Washington Post.

(rp,prvnizpravy.cz,wp,foto:arch.)


Anketa

Měla by se podle vás stát Ukrajina členem NATO?

Ano 18%
transparent.gif transparent.gif
Ne 64%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 18%
transparent.gif transparent.gif