Amerika není nadšená z rozhovorů mezi KLDR a Soulem bez účasti USA

zprávy

Nikky Haleyová, velvyslankyně USA při OSN řekla, že Washington nebude brát vážně rozhovory mezi KLDR a Jižní Koreou, pokud se Pchongjang nevzdá jaderných zbraní.

Amerika není nadšená z rozhovorů mezi KLDR a Soulem bez účasti USA
Nikky Haleyová, velvyslankyně USA při OSN
3. ledna 2018 - 06:20

"Nebudeme brát vážně žádný z těch rozhovorů, pokud nepovedou k likvidaci všech jaderných zbraní v Severní Koreji,“ řekla Nikky Haleyová..

Mluvčí ministerstva zahraničí Heather Nauertová uvedla, že Washington je skeptický ohledně výsledku jednání mezi Soulem a Pchjongjangem.

"Jsme blízkými spojenci Jižní Koreje. Pokud chtějí zahájit jednání s KLDR, pak je to rozhodně jejich volba. Naše politika se ale  nezměnila, my se snažíme o jaderné odzbrojení  Korejského poloostrova, "uvedla Nauertová.

Heather Nauertová dodala, že USA nevěří Kim Ćong-unovi, který vyjádřil své přání vyslat delegaci na olympijské hry, které se budou konat v únoru v Jižní Koreji v Pchjongčchangu.

Pre zident Jižní Koreje Mun Če-in tento nápad uvítal.

Jednání jsou naplánována na 9. ledna ve městě Panmunjom v demilitarizované zóně mezi oběma korejskými státy.

"Kdyby se spojila Severní a Jižní Korea, tak by vznikl ekonomicky jeden z nejsilnějších států  s nejmohutnější armádou, vyzbrojenou jadernými zbraněmi, může se stát všechno, řekl k situaci na Korejském poloostrově Zdeněk Zbořil.


(rp,prvnizpravy.cz,twitter,foto:arch.)


Anketa

Který z premiérů podle Vás hájí více národní zájmy své země?