Ankara: Spojenci nám nedodali zbraně, proto je máme z Ruska

zprávy

Turecký ministr zahraničí Mevlüt Çavuşoğlu komentoval hrozby Washingtonu, že zavede sankce proti Ankaře, pokud bude zaveden turecko-ruský systém protivzdušné obrany S-400.

Ankara: Spojenci nám nedodali zbraně, proto je máme z Ruska
Mevlüt Çavuşoğlu, turecký ministr zahraničí
7. března 2019 - 03:20

Cavusoglu připomněl, že se Turecko po mnoho let pokoušelo získat systémy protiraketové obrany od svých spojenců v NATO a opakovaně tuto otázku vzneslo na oficiální úrovni. Alianční partneři však vytvořili problémy i s prodejem konvenčních zbraní pro Ankaru.

Jakmile ale Turecko podepsalo smlouvu s Ruskem o dodávce systému protivzdušné obrany S-400, začaly se tyto země "velmi znepokojovat", řekl šéf turecké diplomacie.

„Jaký je skutečný důvod negativní reakce spojenců Turecka?", ptá se ministr.

„Pokud jsou naše země ve skutečnosti spojenci NATO a demonstrují solidaritu, tak proč byly výzvy Turecka na zadávání veřejných zakázek protiraketové obrany ignorovány? Turecko vždy nalezne alternativu. Neprodáte vy, Ankara bude zvažovat návrh, který přichází jak od ostatních členů NATO, tak od nečlenů Severoatlantické aliance, " pokračoval turecký ministr.


Robert Palladino, představitel amerického ministerstva zahraničí Robert oznámil, že kdyby Ankara získala ruský systém S-400, tak by Spojené státy mohly uložit sankce proti Turecku.

„Turecká iniciativa k nákupu těchto systémů z Ruska vážně znepokojuje Washington. Dodávky ruského S-400 do Turecka povedou k revizi účasti Ankary na projektu letadla F-35 5. generace. Kromě toho bude zpochybněna možnost dodávat zbraně Turecku v budoucnosti,“  varoval Ankaru Palladino.

(rp,prvnizpravy.cz,aa.com.tr,foto:arch.)


Anketa

Měla by se podle vás stát Ukrajina členem NATO?

Ano 17%
transparent.gif transparent.gif
Ne 67%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 16%
transparent.gif transparent.gif