AT: Alchymie ve vztazích mezi Ruskem a Čínou se nenápadně rozvíjí!

zprávy

Rusko a Čína tvrdí, že jejich spojenectví není vojenské povahy a není namířeno proti žádné třetí zemi. Zároveň však podle Asia Times byla nedávná hlídka nad spornými ostrovy jasným signálem pro USA.

AT: Alchymie ve vztazích mezi Ruskem a Čínou se nenápadně rozvíjí!
Ruský strategický bombardér Tu-96MS
3. srpna 2019 - 10:10

Navíc oba státy říkají, že to je jen začátek a podobné operace budou prováděny i v budoucnu.

Minulý týden uskutečnily Rusko a Čína první společnou leteckou hlídku a publikace Asia Times uvádí, že se jedná o zvláštní precedens. „Postupně a nenápadně, ale regionální svazky procházejí hlubokými transformacemi."

Rusko a Čína neustále říkají, že jejich spolupráce není vojenskou aliancí a není namířena proti žádné jiné zemi. Ale „alchymie tohoto vztahu“ se mění a děje se to vědomě, tvrdí list.


Během společné hlídky použilo Rusko letadla Tu-95MS, která jsou považována za symbol studené války, a Čína jejich analogy. Podle ruského ministerstva obrany měla tato operace posílit vztahy mezi oběma zeměmi a zvýšit úroveň interakce a posílit strategickou stabilitu ve světě. Jak však autor článku poznamenává, bylo to jasně proti Spojeným státům, které mají spojenecké vztahy s Japonskem a Jižní Koreou.

V Číně to odmítli a trvali na tom, že spolupráce mezi Moskvou a Pekingem spadá do rámce ročního plánu a není namířena proti žádné třetí straně. Zdůraznili, že společné hlídky se konají v rámci „komplexní strategické koordinace“ obou zemí a budou pokračovat dále.

Ani Rusko, ani Čína se nezúčastňují sporu mezi Japonskem a Jižní Koreou o ostrovy, takže jejich hlídka v této oblasti byla podobná činnosti Spojených států, uvádí autor. Jsou rovněž přitomny v regionu, ale nemohou nic dělat a postavit se na stranu jednoho z jejich spojenců.

Odborníci tvrdí, že možná účelem Ruska a Číny bylo shromažďovat zpravodajské informace, zejména proto, že Spojené státy začaly v tomto regionu nasazovat pokročilé systémy protiraketové obrany. Pro Čínu je tato operace velmi aktuální, protože Spojené státy nabídly Tchaj-wanu prodej zbraní. Dálný východ navíc získává zvláštní význam pro Rusko a Čínu díky skutečnosti, že se Severní cesta se brzy stane dostupnější, upozorňuje Asia Times.

(kou, prvnizpravy.cz, asiatimes.com, foto: arch.)


Anketa

Měla by se podle vás stát Ukrajina členem NATO?

Ano 18%
transparent.gif transparent.gif
Ne 64%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 18%
transparent.gif transparent.gif