Berlín vysvětlill, proč podporuje „Nord Stream - 2“

zprávy

Německo plánuje během dvaceti let opustit uhlí a atom ve prospěch plynu, řekl televizní stanici ARD Dirk Wiese, zástupce německé vlády pro spolupráci s Ruskem.

Berlín vysvětlill, proč podporuje „Nord Stream - 2“
Ilustrační foto
1. února 2019 - 10:15

„Potřebujeme 100% zabezpečení energií, a potřebujeme pro přechodné období zemní plyn," uvedl.
Podle něj proto Berlín podporuje výstavbu plynovodu „Nord Stream - 2“.

„Rusko bylo stále spolehlivým dodavatelem, zůstává jim i nyní," poznamenal Wiese a dodal, že požadavkem na realizaci projektu zůstává po roce 2019 zajištění tranzitu plynu přes Ukrajinu.

Berlín je stále více podrážděný vyhrůžkami Spojených států vůči společnostem, které se spolupodílejí na výstavbě plynovodu "Nord Stream - 2". V poslední době i vládním činitelům zvedl tlak poté, co americký velvyslanec v Německu Richard Grenell rozeslal dopisy německým firmám s vyhrůžkou sankcí, pokud neopustí uvedený projekt.


Projekt Nord Stream 2 předpokládá výstavbu dvou plynovodů o celkové kapacitě 55 miliard krychlových metrů plynu ročně z pobřeží Ruska přes Baltské moře do Německa. Nový plynovod je plánován v blízkosti stávajícího potrubí Nord Stream. Prochází územními nebo výhradními hospodářskými zónami zemí poblíž Baltského moře: Ruska, Finska, Švédska, Dánska a Německa.


Proti stavbě vystupují Spojené státy, které mají zájem o prodej svého břidlicového plynu (LNG) na evropském trhu, a Ukrajina, která se obává ztráty zisku z tranzitu plynu z Ruska. Litva, Lotyšsko a Polsko považují plány výstavby plynovodů za politicky motivované. Moskva opakovaně vyzvala k tomu, aby se „Nord Stream 2“ nestal nástrojem politického vlivu. Rusko zdůraznilo, že projekt sleduje výhradně hospodářské cíle.

(kou, prvnizpravy.cz, ard.de, foto: arch.)


Anketa

Měla by se podle vás stát Ukrajina členem NATO?

Ano 18%
transparent.gif transparent.gif
Ne 64%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 18%
transparent.gif transparent.gif