BFM TV: Odborníci nenašli v Twitteru zapojení Ruska do „žlutých vest"!

zprávy

Britští novináři si pospíšili obvinit Rusko z údajného zapojení do pokusů manipulovat s informacemi o sociálních sítích na téma masových protestů ve Francii.

BFM TV: Odborníci nenašli v Twitteru zapojení Ruska do „žlutých vest"!
Ilustrační foto
11. prosince 2018 - 11:05

Nicméně BFM TV uvádí ve svém článku názor specialistů na bezpečnost informací, kteří provedli vlastní výzkum a dospěli k závěru, že neexistují náznaky ruského zásahu do protestů „žlutých vest".

Ve společenských sítích je situace ve Francii vyobrazena téměř jako občanská válka, píše na svých internetových stránkách BFM TV a to je vyvoláno použitím falešných a vyfabrikovaných informací. Odborníci tvrdí, že na Facebooku a Twitteru byla zaznamenána podezřelá aktivita a v důsledku toho na základě analýzy přibližně 200 stránek Twitteru vydal denník The Times článek, v němž se Rusko obviňuje, že se účastní manipulace s informacemi.
 
Nicméně, jak uvedli novináři BFM TV, je předčasné vinit Rusko pouze na základě těchto údajů. Francouzské úřady navíc nespěchají se závěry. Generální sekretariát pro národní obranu začal zkoumat mechanismy, které byly používány k ovlivňování internetu. Současně poznamenávají, že je nezbytné „těžké a komplexní vyšetřování“.
 
Moskva sama rozhodně popírá jakoukoli účast v hnutí „žlutých vest". Prezidentský mluvčí Dmitrij Peskov se ujistil, že Rusko nezasahuje do vnitřních záležitostí jiných států a označilo taková obvinění za ohavnost.
 
Podle autorů článku se mnozí odborníci pokoušeli analyzovat tuto podezřelou aktivitu na internetu, která údajně podnítila zuřivost „žlutých vest". Ale většinou mluví s jistou opatrností.
 
„Ruský vliv není viditelný," prohlásil bezpečnostní expert Batiste Robert, který analyzoval 257,090 anglických tweetů souvisejících s těmito protesty. „Existuje spíše sbírka evropských nacionalistů, milovníků konspiračních teorií, příznivců Trumpa, kteří se snaží vydávat situaci ve Francii za katastrofu, a to dokonce i za občanskou válku." Jednalo se o studii anglicky vysílaných zpráv, to jest, jak vnímali hnutí ze zahraničí. Dále se Robert začal zabývat texty ve francouzštině a již shromáždil milión tweetů.
 
„V této fázi nelze na základě ukazatelů, které máme k dispozici, prokázat ruský zásah," píše na své stránce další odborník na sociální sítě Nicolas Vanderbiest.


Tyto studie však byly provedeny na základě sociální sítě Twitter, která přispívá k eskalaci sporů ve společnosti na téma "žluté vest". Facebook je v tomto ohledu obtížněji nastudovatelný, píše BFM TV. Nicméně, jak poznamenal bývalý bezpečnostní ředitel společnosti Facebook, západní demokracie se příliš obávají manipulací a v důsledku toho riskují podcenění legitimních opozičních hnutí.

S tím se dá jen souhlasit, ale v daném případě vržená vyfabrikovaná zpráva o ruském vlivu na dění "žlutých vest", má očividně hned několik příčin: za prvé, zdiskreditovat protestní hnutí, které prochází všemi vrstvami francouzské společnosti, za druhé ho tím dostat do defenzivy. Za třetí, odvést pozornost od podstaty protestů, které mají sociálně ekonomický základ, a které vyvolávají paniku západních vládnoucích elit (nejen francouzských - ostatně by to bylo nepříjemné i ruským kapitalistickým elitám). A za čtvrté je přece účelné najít si jakýkoliv další klacek na Rusko, když už se jednou tyto elity Západu rozhodly, že je nepřítelem.

(kou, prvnizpravy.cz, bfmtv.com, foto: arch.)


Anketa

Který z premiérů podle Vás hájí více národní zájmy své země?