Bloomberg: Merkelová odmítla žádost USA provokovat Rusko v Kerči!

zprávy

Německá kancléřka Angela Merkelová odmítla „provokovat" ruské námořnictvo zasláním lodí do Kerčské úžiny, uvedl Bloomberg s citací tři zdrojů, obeznámených s průběhem jednání.

Bloomberg: Merkelová odmítla žádost USA provokovat Rusko v Kerči!
Ruské námořnictvo
8. března 2019 - 11:04

Podle RIA Novosti, která citovala americkou agenturu, v únoru v rámci Mnichovské bezpečnostní konference americký viceprezident Mike Pence naléhal na Merkelovou, aby Rusku demonstrovala záměr Západu zachovat přístup k těmto vodám.

Uvádí se, že zpočátku německá politička vyjádřila svoji připravenost poslat spolu s Francií lodě, ale nakonec Merkelová musel Penceho výzvu odmítnout. Podle zdrojů Bloombergu se kancléřka odvolala na prezidenta Ukrajiny Petro Porošenka, který považoval tato opatření za nedostatečná.

Ukrajinský vůdce uvedl, že je potřeba „neustálého pohybu v průlivu".

Paříž se odmítla operace účastnit, a označila tuto myšlenku za „zbytečnou provokaci", napsal Bloomberg.


Koncem listopadu tři ukrajinské lodě narušily ruské hranice tím, že vstoupily do dočasně uzavřené vodní plochy a teritoriálních vod Ruské federace. Nebezpečně manévrovaly a nepodložily legitimní požadavky ruským úřadům. V důsledku toho ruská pohraniční stráž lodě zadržela včetně ukrajinských námořníků. S nimi zahájila trestní řízení o nelegálním překročení státní hranice.

Ruský prezident Vladimir Putin označil incident v Černém moři za provokací a spojil ji s nízkými preferencemi ukrajinského prezidenta Porošenka v předvečer voleb.

(kou, prvnizpravy.cz, bloomberg.com, ria.ru, foto: arch.)


Anketa

Měla by se podle vás stát Ukrajina členem NATO?

Ano 18%
transparent.gif transparent.gif
Ne 64%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 18%
transparent.gif transparent.gif