Bloomberg: Navzdory hrozbám Trump v Evropě prohrává válku s Huawei!

zprávy

Americký prezident Donald Trump, navzdory všem svým argumentům a hrozbám, nedokázal přesvědčit evropské země, aby nepoužívaly služby Huawei při vytváření sítí 5G, uvedla agentura Bloomberg.

Bloomberg: Navzdory hrozbám Trump v Evropě prohrává válku s Huawei!
Ilustrační foto
22. března 2019 - 10:15

Americký prezident Donald Trump prohrává válku proti Huawei v Evropě, píše Bloomberg. Americký lídr nedokáže přesvědčit evropské země, aby nedovolily čínské korporaci do svých telekomunikačních sítí.
 
Ani jedna z nich nezavedla vůči Huawei zákaz, a to navzdory tvrzení Washingtonu, že vybavení této společnosti může využít čínská zpravodajská služba. Nepomohla ani americká hrozba, že omezí nebo zastaví sdílení zpravodajských informací v případě, že by Evropa ignorovala radu amerických orgánů.


Důvod, jak uvádí agentura, je jednoduchý: Huawei je světovým lídrem v oblasti ultrarychlé bezdrátové technologie 5G, která, jak doufají evropští lídři, přispěje k růstu jejich ekonomik. V loňském roce společnost podala více než 5 400 patentů, což je dvakrát více než společnost Ericsson a Nokia.

Přestože některé evropské země vyjádřily své znepokojení nad Huawei, nemají moc na výběr z hlediska infrastruktury 5G, konstatoval Bloomberg.
 
Na začátku, jak materiál připomněl, Donald Trump obvinil Huaweiho z porušování amerických sankcí proti Íránu. Finanční ředitelka společnosti Meng Wanžou byla zatčena v Kanadě a nyní je v kanadském Vancouveru, kde čelí vydání do Spojených států. Mezitím je podle kritiků skutečným cílem Trumpa zmařit nadvládu ČLR v oblasti nasazení sítě 5G.

(kou, prvnizpravy.cz, bloomberg.com, foto: arch.)


Anketa

Ohrožuje podle vás nový migrační pakt bezpečnost naší republiky?

Ano 72%
transparent.gif transparent.gif
Ne 14%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 14%
transparent.gif transparent.gif