Britský historik: Angela Merkelová je největší kalamita Evropy

zprávy

Zatímco v Německu vládní tisk vítá každého kandidáta na ministra do vlády Angely Merkelové, tak kritika ze zahraničí je čím dál hlasitější.

Britský historik: Angela Merkelová je největší kalamita Evropy
Ilustrační foto
27. února 2018 - 03:20

Kdo by souhlasil, že Angela Merkelová je politickou katastrofou, vždyť je to přece milá evropská osoba a Times Magazine ji pojmenoval "Osobností roku 2015". Ale to všechno byla obrovská chyba a Angela Merkelová je  „největší chybou v poválečné německé historii,“ říká Niall Ferguson, britský historik.

Následky roku 2015 jsou známy, více než 1 milion převážně mladých mužských muslimů zaútočilo na Německo, podle Pew Research Center téměř 20 procent lidí žijících v Německu jsou muslimové. S nimi vzrostla násilná kriminalita, pachateli jsou mladíci z Maroka, Alžírska a Tuniska.  

"A oběti? U devíti z deseti vražd a tří čtvrtin všech vážných zranění byli jiní migranti. Ale v 70% případů loupeží a 58,6% případů znásilnění a sexuálního napadení byli oběti  Němci. Přemýšlejte o tom! " píše  britský historik.

"Fanoušci Merkelové ji rádi nazývají "Mutti ". Ano, ona je "matkou" všech politických chyb. Věřím, že Německo dostala k nejistotě geopolitické i vojenské slabosti. Myslím, že její politika významně přispěla k neúspěchu arabských revolucí, což vyvolalo masovou migraci ve Středomoří. Myslím, že udělala hodně, aby se globální finanční krize stala ještě horší, než by bylo nutné pro jižní Evropu a to tím, že se dohodla na záchranných balíčcích  na poslední chvíli a tím maximalizovala nejistotu ohledně budoucnosti eura.


A myslím, že nese odpovědnost za Brexit jako jakýkoliv britský politik, protože jejich podcenění kampaně "Exit" přivedlo k pádu Davida Camerona, kterému učinila výhodné nabídky v případě Brexitu, v době, kdy potřeboval  skutečné řešení. Nicméně, jsem si jistý, že to je pro Evropu špatné a pro Německo stejně špatné, pokračoval historik.

Žádný kancléř nedokázal od konce války vnést tolik kalamity mimo své hranice, jako Angela Merkelová. Díky ní je Evropa stejně rozdělena jako nikdy předtím. Rozdělení prochází všemi společnostmi a národy.

Niall Ferguson je britský historik a vyučuje na Oxfordské univerzitě a na Stanfordské univerzitě. Je považován za odborníka na finanční, ekonomickou a evropskou historii.

(rp,prvnizpravy.cz,journalistenwatch,foto:tvard)


Anketa

Měla by se podle vás stát Ukrajina členem NATO?

Ano 18%
transparent.gif transparent.gif
Ne 65%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif