Chmelár: NATO je propagandistickým servisem politiky USA

zprávy

Šéf slovenské diplomacie Miroslav Lajčák hostil o víkendu hvězdný hollywoodský pár, Michaela Douglase spolu s manželkou Catherine Zeta-Jonesovou.

Chmelár: NATO je propagandistickým servisem politiky USA
Eduard Chmelár
6. srpna 2019 - 03:20

Michael Douglas je nejen světoznámý herec, ale i mírový  velvyslanec OSN, jehož angažovanost na poli odzbrojení je "velmi přínosná a rozhovor s ním velmi inspirativní" ...

„A mě by docela zajímalo, co asi tak mohl říct představitel militarismu  mírovému aktivistovi. Představuji si ten rozhovor asi takto, píše na píše na na svém facebooku Eduard Chmelár, slovenský analytik, vysokoškolský učitel a občanský aktivista:

  • Lajčák: Jsem velmi rád, že podporujete politiku odzbrojení.
  • Douglas: Takže i Slovensko odzbrojuje?
  • Lajčák: No, víte, právě naopak, do zbrojení investujeme takové miliardy, že to otřásá státním rozpočtem, protože jsme slíbili vaší vládě, že budeme dávat na armádu 2 procenta HDP.
  • Douglas: Aha ... no ale určitě podporujete alespoň Úmluvu o zákazu jaderných zbraní.
  • Lajčák: Ne, na nátlak vaší vlády jsme to odmítli.
  • Douglas: Rozumím ... Soustředili jste se v první řadě na udržení Smlouvy o likvidaci raket krátkého a středního doletu.
  • Lajčák: Právě naopak, naše ministerstvo podpořilo rozhodnutí vaší vlády jednostranně odstoupit od této smlouvy, za což může samozřejmě Rusko.
  • Douglas: Teda ... no ještě že neobchodujete se zbraněmi s militantními zeměmi.
  • Lajčák: To víte, obchod je obchod, a tak jsem nedávno poslal svého státního tajemníka do Saúdské Arábie, aby dohodl novou dodávku zbraní.
  • Douglas: Pane ministře, jsem opravdu šťastný, že jako předseda Valného shromáždění OSN jste se zavázali podporovat politiku míru a odzbrojení!



Celá tato šaškárna má však mnohem vážnější důsledky. Ačkoli Spojené státy jednostranně odstoupily od jedné z nejdůležitějších odzbrojovacích dohod v dějinách, generální tajemník NATO z tohoto kroku absurdně obvinil Rusko. A s ním poslušně obvinily Rusko i všechny americké satelity včetně Slovenska. Ani zmínka o výzvě Spojeným státům k zdrženlivosti, naopak: NATO odmítlo ruský návrh vyhlásit moratorium na rozmisťování raket krátkého a středního doletu po ukončení smlouvy a Spojené státy okamžitě po odstoupení od INF oznámily, že chtějí co nejdříve rozmístit v Asii nové rakety namířené proti Číně.
 
Jen úplný idiot nebo primitivní propagandista v tom nevidí předem naplánované agresivní kroky ze strany Spojených států a jejich spojenců. Dohadovat se o tom, kdo smlouvu porušoval, nemá smysl. Rusko ji porušovalo tím, že vyvíjí střely s plochou dráhou letu, zatímco Spojené státy ji porušovaly již během vládnutí Baracka Obamy rozmisťováním systémů protiraketové obrany v Evropě. No jednostranné vypovězení dohody ruší samotné základy bezpečnostní stability, a tedy vina USA je absolutně jednoznačná.


Severoatlantická aliance tímto chováním dokázala, že není ničím jiným než propagandistickým servisem politiky USA a institucí zajišťující prodej amerických zbraní. To, do čeho jsme se nechali zatáhnout, je mimořádně nebezpečné pro světový mír. Spojené státy chtějí investovat téměř 1,5 bilionu dolarů do modernizace jaderného arzenálu. Plánují vyrábět hlavice s malou silou exploze, tím by prakticky už nebyl  rozdíl mezi konvenčními a nukleárními zbraněmi, přičemž je známo, že jestřábi v Bílém domě sní právě o tom, že je budou moci bez výčitek použít ve válečných konfliktech.

Pokud si dnes přesto někdo myslí, že současná politika NATO je zárukou naší bezpečnosti, tak si koleduje jen o zápis do kroniky lidského šílenství. Servilní prohlášení vůči Spojeným státům, které vydalo v pátek slovenské ministerstvo zahraničních věcí, nás jen zatahuje hlouběji a hlouběji do konfliktu, jehož kontury se již rýsují. Myslete na to, až se vás budoucnost zeptá, na které straně jste stáli, zda jste stáli na straně míru nebo války.

„Dnes se můžeme pyšnit novými vrtulníky Black Hawk, dopravními letadly Spartan a v neposlední řadě i tím, že jsme přijali strategické rozhodnutí o nákupu nových amerických stíhaček. Jednoduše sen, " nechal se unést v sobotu ministr obrany Peter Gajdoš.

„Socialisté takový sen nesní. Nikdy nebudeme podporovat vojenské konflikty, zvyšování mezinárodního napětí, zbrojení a šovinismus. Pokud dostaneme vaši důvěru, zastavíme to. Ani euro navíc pro zbrojení, ani vojáka navíc pro intervence a vyvolávání provokací,“ končí komentář Eduard Chmelár, slovenský analytik, vysokoškolský učitel a občanský aktivista.

(rp,prvnizpravy.cz,fb,foto:arch.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 77%
transparent.gif transparent.gif
Ne 14%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 9%
transparent.gif transparent.gif