Chtějí USA diplomaticky vycouvat z kolosálního průšvihu "Skripal"?

zprávy

Americké ministerstvo zahraničí nabídlo Rusku, aby vyslalo nové diplomaty, kteří nahradí šedesát diplomatů předtím deportovaných z této země. Uvedla to internetová stránka Yahoo News.

Chtějí USA diplomaticky vycouvat z kolosálního průšvihu "Skripal"?
Ministerstvo zahraničí Spojených států
4. dubna 2018 - 11:06

Ministerstvo zahraničí USA svůj naprosto nečekaný a šokující krok doprovodilo slovy, že Moskva nemůže snížit celkový přípustný počet zaměstnanců diplomatické mise. Zdá se, že se Spojené státy chtějí nenápadně vyvléci z kolosálního průšvihu spojeného s „případem Skripal“.

„Ruská vláda má stále právo žádat o akreditaci, aby obsadila volná místa v diplomatické misi," uvedl mluvčí ministerstva zahraničních věcí a poznamenal, že každá žádost bude posuzována samostatně.

Podle něj Spojené státy vycházejí z předpokladu, že Moskva přijme také nové americké diplomaty výměnou za ty, kteří byli deportováni v reakci na rozhodnutí Washingtonu.

„Rusko nás neinformovalo o svém záměru snížit celkový přípustný počet zaměstnanců v naší diplomatické misi," uvedlo americké ministerstvo zahraničí.

Nedávno se řada zemí v Evropě, stejně jako Spojené státy a Kanada, rozhodla vykázat celkem více než sto ruských diplomatů v souvislosti s případem otravy dovojitého agenta Sergeje Skripala ve Velké Británii.

Jakto, že lídři EU neposuzovali argumenty Londýna o roli Ruska?
V Porton Downu nedokázali, že Skripal byl otráven látkou z Ruska!!!

Obludná lež Borise Johnsona

Vzniká hned několik otázek. Za prvé, americké ministerstvo zahraničí si uvědomilo, že reciproční krok Moskvy de facto ochromí činnost USA v Rusku (ať už diplomatickou, politicky vlivovou či rozvědnou). Za druhé, tento krok spíše naznačuje slabou přesvědčenost USA o tvrzení Velké Británie, že za otravou Skripala stojí Rusko – jistě, solidaritu veřejně vyhoštěním 60 ruských diplomatů projevilo, ale nyní tiše nabízí uprázdněná místa znovu zaplnit. Ve světle prohlášení britské vojenské laboratoře Porton Downu, že odborníci nebyli schopni zjistit zdroj výroby nervové látky, ani určit, že původcem je Rusko, je to celkem pochopitelné, stejně jako obludné. (mimochodem tvrzení ministra obrany Stropnického a generála Šedivého, kteří tvrdili, že v České republice nic takového jako vývoj nebo vzorky nervových látek tyou "novičok" neexistují se "stoprocentní jistotou", aby jejich existenci a studium potvrdili ve vyškovské vojenské laboratoři, se moc nevzdaluje Johnsonovým lžím - pozn. red.)

Obludné především proto, že ministr zahraničních věcí Boris Johnson veřejně Britům a celému světu lhal. V rozhovoru s novinářem Deutsche Welle tvrdil, že se osobně ptal odborníků z laboratoře Porton Down na ruský původ látky a obdržel prý „kategoricky“ kladnou odpověď naprosté jistoty britských vědců, že látka byla vyrobena v Rusku.

V centru Salisbury se 4. března našel v bezvědomí bývalý plukovník GRU a britský agent Sergej Skripal a jeho dcera Julia. Přes nedostatek důkazů britská strana tvrdí, že Moskva je zapojena do otravy Skripala látkou A234, což Rusko kategoricky popírá. Jako „odvetný krok" Londýn vyhostil 23 ruských diplomatů ze země. Británie byla podpořena 16 zeměmi EU, stejně jako USA, Kanadou, Norskem, Austrálií, Moldavskem, Albánií, Makedonií a Ukrajinou. Česká republika se ostatně podlézavě také připojila. Ačkoliv sousední Rakousko to odmítlo a poznamenalo, že ohledně účasti Ruska na otravě v Salisbury „žádné důkazy nevidělo“.

Rusko odpovědělo na nepřátelskou akci Západu a oznámilo podobný počet zahraničních diplomatů coby persona non grata a podniklo další odvetná opatření.

(kou, prvnizpravy.cz, yahoo.com, foto: arch.)


Anketa

Který z premiérů podle Vás hájí více národní zájmy své země?