CNBC: Izrael si musí vybrat: přátelství s USA nebo čínské investice!

zprávy

Trumpova administrativa požaduje, aby se Izrael distancoval od Číny, a pro Izrael je lepší naslouchat, i když to znamená přerušit kontrakty s čínskými společnostmi v hodnotě několika miliard dolarů, uvedla CNBC.

CNBC: Izrael si musí vybrat: přátelství s USA nebo čínské investice!
Ilustrační foto
3. září 2019 - 10:15

Podle autora článku v americké televizi prý nejde o rozmar Bílého domu, ale o bezpečnostní otázku.

„Izrael si možná bude muset brzy vybrat mezi Čínou a USA," uvedla CNBC. Během posledního roku a půl vláda Trump opakovaně varovala svého spojence na Blízkém východě o nutnosti „distancovat se“ od Pekingu nebo dokonce zrušit některé ekonomické dohody.

Taková varování zvláště vyšla z úst ministra zahraničí Mika Pompea a Trumpova poradce pro národní bezpečnost Johna Boltona. „Stojí za zmínku, že Spojené státy jsou zjevně nejdůležitějším a nejsilnějším spojencem Izraele, ale že Pompeo a Bolton jsou největšími podporovateli Izraele ve Washingtonu," zdůraznil autor článku Jake Novak.

Podle novináře musí izraelské úřady učinit „obtížné rozhodnutí“. Země „přeživších holocaust“ ví, že všechny dobré vztahy mezi Židy a nežidovskými státy se „nakonec zhoršily“, uvedl článek. Izraelci proto se vší úctou k USA nechtějí „dát všechna vejce do jednoho košíku“.

„V posledních letech Izrael prohloubil a zlepšil vztahy s někdejšími nepřátelskými zeměmi, jako je Indie, Rusko a hlavně se Saúdskou Arábií, Bahrajnem a Ománem,“ konstatovala CNBC. Když však došlo na Čínu, izraelské úřady se domnívají, že „je nepravděpodobné, že by Izrael mohl těžit z investic čínské infrastruktury, aniž by ztratil velkou část americké podpory“.


Podle článku jsou v sázce dva z největších projektů v Izraeli. V prvním případě mluvíme o převodu nejdůležitějšího přístavu Haifa pod kontrolu skupinou Shanghai International Port Group. Čína již do tohoto projektu investovala 2 miliardy dolarů. Ve druhém případě jde o pokládku železničních tunelů v Tel Avivu - toto výběrové řízení vyhrála skupina China Railway Tunnel Group. Ale existují i další nabídky, poznamenala CNBC.

Nicméně bez ohledu na to, jak lákavé jsou miliardy čínských investic, musí se Izrael rozhodnout ve prospěch Spojených států - a znalost historie mu v tom pomůže, tvrdí autor.

„V prvních letech existence Izraele se židovský stát snažil navázat dobré vztahy s SSSR ... Pokud by Izrael mohl mít potíže při rozhodování, na kterou stranu se má ve studené válce vydat, všichni rychle odpadli, protože Sovětský svaz se stal nejdůležitějším vojenským patronem všech izraelských nebezpečných nepřátel na Středním východě,“ uvedl článek.

Čína zase podporuje Írán nákupem íránské ropy, a to i přes sankce USA, poukázala CNBC. A i když to není stejné jako zásobování tanky, letadly a raketami, ropné peníze „pomáhají íránské mezinárodní teroristické infrastruktuře ohrožující Izrael“. Zakrývat před tím oči znamená zapomenout na lekce studené války, tvrdí autor.

Kromě toho musí Izrael pochopit, že si Washington nedělá legraci: konec konců Spojené státy vyloučily Turecko z programu výroby letadel F-35, poté, co se Ankara rozhodla koupit S-400 z Ruska, poznamenala CNBC.

„Rozloučit se s několika svůdnými infrastrukturními projekty“ nebude snadné, tvrdí autor článku, ale ve všem jsou nedostatky. Izrael má přece jen dost partnerů bez Číny.

„Mnoho odborníků se snaží, aby to vypadalo, jako by Trumpova administrativa požadovala, aby Izrael věrně naplnil každý její rozmar. Ale vzhledem k tomu, že by čínská vojenská a průmyslová špionáž měla v každé zemi vzbuzovat vážné obavy, Izrael se nemusí rozhodnout o zajištění spokojenosti prezidenta Donalda Trumpa. Izrael, který si vždy nadevše cenil své bezpečnosti, opravdu nemůže nic jiného dělat,“ uzavřela CNBC.

(kou, prvnizpravy.cz, cnbc.com, foto: arch.)


Anketa

Měla by se podle vás stát Ukrajina členem NATO?

Ano 18%
transparent.gif transparent.gif
Ne 64%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 18%
transparent.gif transparent.gif