Daily Express: Vojenští experti přiznali převahu S-400 nad americkými analogy!

zprávy

Podle řady vojenských odborníků jsou protiraketové systémy S-400 lepší než podobné systémy, včetně amerických protiraketových systémů Patriot, píše Daily Express.

Daily Express: Vojenští experti přiznali převahu S-400 nad americkými analogy!
Ruský protiraketový systém S-400
26. srpna 2019 - 10:10

Navíc poznamenali, že kromě vysoké účinnosti ruské systémy přitahují také relativně nízkou cenou.

Turecko potvrdilo, že Rusko dodá zemi komponenty druhé baterie protiletadlových raketových systémů S-400 do konce září. A navzdory skutečnosti, že americký prezident Donald Trump snižuje význam této akvizice, úředníci a vojenští experti ve Washingtonu vyjádřili obavy ohledně účinnosti ruských systémů, píše Daily Express.

Podle publikace odborníci potvrdili převahu ruských systémů, přestože se Washington snažil Ankaře prodat protiraketové obranné systémy Patriot. Poznamenali, že by to mohlo mít pro Turecko řadu diplomatických důsledků.
 
Ve Spojených státech předpokládají, že sofistikované senzory, které jsou schopny zvládnout stealth technologie, přesnost zaměření a dosah úderů činí z S-400 jeden z nejúčinnějších systémů na světě.

 
Takže S-400 je schopen ničit cíle ve vzdálenosti až 400 km a v nadmořské výšce až 27 km. Přičemž účinnost Patriotů během války v Iráku ukázala dosah „jen“ 70 kilometrů a do výšky 24 kilometrů, nemluvě o vyšší ceně.
 
Navíc, podle Richarda Connollyho, specialisty z University of Birmingham, je tento komplex ještě atraktivnější kvůli svým nízkým nákladům ve srovnání s analogy.
 
„S-400 je lepší než jakýkoli jiný podobný systém, dokonce i americký Patriot," citoval Daily Express Kapila Kaka, bývalého zástupce velitele indického letectva. Rovněž poznamenal, že pochybuje o tom, že americké systémy budou pro Indii nebo Turecko zajímavé.

„Ruský raketový systém S-400 je nejlepší ve své třídě," uvedl analytik tureckého televizního kanálu TRT Abdul Masri a dodal, že to přimělo Ankaru, aby riskovala hněv Trumpa.
 
Upozornil, že „spoléhat se na Spojené státy v této záležitosti by bylo hloupé“, vzhledem k tomu, kolikrát Washington jednal v rozporu s tureckými zájmy.
 
Podle Daily Express jako první koupila S-400 Čína a nyní zvažují tento nákup v Indii.

(kou, prvnizpravy.cz, express.co.uk, foto: arch.)


Anketa

Měla by se podle vás stát Ukrajina členem NATO?

Ano 18%
transparent.gif transparent.gif
Ne 65%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif