Die Welt: Francie chce snížit závislost EU na NATO!

zprávy

Francie má v úmyslu prosadit vážný pozměňovací návrh k článku Smlouvy o EU týkající se poskytování vojenské pomoci, píše Die Welt.

Die Welt: Francie chce snížit závislost EU na NATO!
Emmanuel Macron, francouzský prezident
20. listopadu 2019 - 10:15

Paříž se zejména domnívá, že každá země EU, která není členem NATO, by měla v případě útoku získat pomoc unie. Navíc by evropské země měly dostat kolektivní vojenskou pomoc, i když Spojené státy vetují pravidlo kolektivní bezpečnosti. Podle jednoho evropského diplomata jde o to, že Evropané by mohli nezávisle zajistit svoji bezpečnost.

Francie vyzvala další členské státy EU, aby zvýšily obranu unie a snížily její závislost na NATO, uvádí Die Welt. Poznamenává, že v této souvislosti má Paříž v úmyslu provést vážné změny článku o poskytování vojenské pomoci ve smlouvě EU.

Podle návrhu Francie by každá země EU, bez ohledu na velikost svých ozbrojených sil, měla v případě útoku získat nezbytnou pomoc. To platí také pro země EU, jako je Švédsko a Finsko, které nejsou součástí NATO. Navíc by evropské země patřící do NATO měly mít možnost získat pomoc, i kdyby veto USA nebo Turecka bránily aktivaci doložky o kolektivní bezpečnosti.

 
„Francie mimo jiné říká, že Evropané by měli být připraveni nezávisle zajistit svou bezpečnost v případě nouze," ucitoval Die Welt jednoho evropského diplomata.
 
Podle návrhu Francie by v případě útoku na některou ze zemí EU měla být ústředním bodem pomoci Evropská služba pro vnější vztahy. Kromě toho budou muset všechny země EU zvýšit úroveň připravenosti pro případ, že by napadený stát potřeboval vojenskou nebo civilní pomoc. Paříž navíc navrhuje ve smlouvě EU objasnit, zda zvláštní případy, jako jsou kybernetické útoky nebo tzv. hybridní války, vyžadují takovou ochranu.

Podle publikace měla Francie v úmyslu předložit své návrhy minulý týden, během kongresu ministrů obrany EU, ale většina členských států rozhodla, že pro takovou diskusi je nezbytná také přítomnost ministrů zahraničních věcí.
 
Die Welt připomněl, že před týdnem francouzský prezident Emmanuel Macron vyzval Evropu, aby posílila své obranné schopnosti, protože se na NATO již nelze spolehnout.

(kou, prvnizpravy.cz, welt.de, foto: arch.)


Anketa

Měla by se podle vás stát Ukrajina členem NATO?

Ano 18%
transparent.gif transparent.gif
Ne 64%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 18%
transparent.gif transparent.gif