Die Welt: Získáním S-400 země prokazují svoji nezávislost na USA!

zprávy

Hlavním důvodem, proč se mnoho zemí zajímá o ruské systémy S-400, je možnost zdůraznit svoji nezávislost, napsal německý list Die Welt.

Die Welt: Získáním S-400 země prokazují svoji nezávislost na USA!
Ruský protivzdušný raketový komplex S-400
22. listopadu 2018 - 08:20

Navíc jsou ruské protivzdušné zbraně v technických specifikacích nadřazeny americkým konkurentům. Technický aspekt je však v pozadí: všechny transakce na S-400 mají významné politické podtóny, často se specifickou zprávou pro Spojené státy.

Během své návštěvy v Novém Dílí, které se konalo počátkem října, se Vladimír Putin nezajímal o lichotivé poznámky o Indii a předsedovi vlády Narendra Modi, uvedl Die Welt. Jedním z důvodů jeho radosti byla vojenská smlouva v hodnotě 5 miliard dolarů na dodávku ruského systému protivzdušné obrany S-400. S ohledem na napětí ve vztazích mezi Indií a Čínou a Pákistánem budou ruské komplexy muset chránit takové strategické cíle jako hlavní indická města nebo ropná pole.

Jak je uvedeno v článku, že pro ruská média to byl důkaz, že Rusko znovu získává svoji váhu v globální politické scéně, neboť země, jako je Indie, která se předtím sbližovala se Spojenými státy, učinila volbu ve prospěch údajně sofistikovanějších ruských zbraní. V tomto případě se indická strana ani neobává pravděpodobných sankcí Washingtonu.
 
Ve skutečnosti, napsal Die Welt, komplexy S-400 jsou velmi populární. Začátkem ledna Čína je již obdržela, příští rok S-400 dorazí do Turecka. Zájem také prokázaly Saúdská Arábie, Irák, Katar a Alžírsko.
 
Mohou vynikající bojové vlastnosti být příčinou popularity? V okruhu 400 km je S-400 schopen zasáhnout různé cíle, které létají v nadmořských výškách až 30 km, a to jak balistické rakety a  „stealth“ letadla, tak i drony s nízkou letovou hladinou. Kromě toho se S-400 velmi rychle připravují k bojové pohotovosti, a mohou být vybaveny raketami různého doletu (pro srovnání, americký systém Patriot vybaven pouze střelami do 100 kilometru) a současně monitorovat až 10 cílů.

 
„Odborníci z celého světa vědí, jak jsou vysoce vyvinuté ruské systémy protivzdušné ochrany. SSSR vždy zaostával za USA ve vývoji bojových letounů, proto se více investovalo do obrany, z čehož Rusko čerpá svoji výhodu,“ citovalo vydání vedoucího Střediska pro analýzu strategií a technologií Ruslana Puchova. Siemon Wezeman ze think tanku SIPRI ve Stockholmu souhlasí s ruským expertem: „Z hlediska technických vlastností S-400 stojí před americkými systémy."
 
Nicméně skutečný důvod poptávky po S-400 není technickou nadřazeností, uvedl Ruslan Puchov. Faktem je, že až donedávna existovali pouze dva dodavatelé podobných systémů protivzdušné obrany na světě - Rusko a Spojené státy. Washington je pro mnohé země komplikovaným partnerem. Prodávají své systémy protivzdušné obrany pouze spojencům a podléhají určitým vývozním postupům. Rusko dodává komplexy s menším zpožděním a často mnohem rychleji.

 
Globální trh se zbraněmi nezávisí na nabídce a poptávce, poukázal Die Welt. Jakákoli velká vojenská dohoda má silné politické podtexty. Podle Puchova země nezískávají ruské systémy protivzdušné obrany, ale „Putinovu odvahu". „Ruská asertivní zahraniční politika" je vynikající reklamou pro S-400 a již jen jeden zájem o koupi komplexu je důvodem, proč se demnstrovat jako svrchovaný stát, nezávislý na Spojených státech. Tento důvod platí zejména pro Turecko, kde je obtížné najít vojenské důvody k nákupu ruských systémů protivzdušné obrany. Akvizice S-400 Ankarou je „vzkazem pro Washington a Brusel", řekl Ruslan Puchov.

(kou, prvnizpravy.cz, welt.de, foto: arch.)


Anketa

Ohrožuje podle vás nový migrační pakt bezpečnost naší republiky?

Ano 72%
transparent.gif transparent.gif
Ne 14%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 14%
transparent.gif transparent.gif