Dopisy z Vídně: Před bouřkou

zprávy

Po zveřejnění videa z Ibiza-skandálu jsme byli zhnuseni nekonečnou hloupostí politiků na straně jedné - a bezbřehou licoměrností politiků na straně druhé, píše naše dopisovatelka z Vídně.

Dopisy z Vídně: Před bouřkou
Sebastian Kurz, rakouský expremiér a předseda ÖVP
23. července 2019 - 07:20

Po likvidaci ministrů koaliční FPÖ, „modré“ partaje, jsme upadli do šoku, ze kterého jsme se pár týdnů nemohli vzpamatovat. Jmenování dočasné vlády jsme vzali na vědomí ve stavu apatie, do které se mozek uchyluje když „nechápe“ a další případné šoky by nezvládnul.

Nebyl ale rakouským občanům dopřán čas na delší zotavování. Ti, co tuto politickou lavinu spustili, se z ní vyhrabali přímo bleskově. Hříšníci se odmítli k vině přiznat, lavírovali neuvěřitelně šikovně tak, že nakonec vzbudili dojem, že celý národ by se jim měl omluvit za osočování.

Přeháním. Kousek viny přiznali, ale stylem: „…jsme v tom nevinně…byli jsme vlákaní do pasti…“ V čemž zase měli pravdu.

Hlavně když se postupně začaly vynořovat další informace, aspekty. Dokonce podezření, že tento komplot byl organizovaný dokonce samotnou ÖVP, lidovou partají.  Přes dva roky leželo video v šuplíku vládních prominentů, kteří údajně „o něm věděli“.


Sebastian Kurz, ten mladý, nadějný politik se řízl tímto uměle vyvolaným pučem do vlastního prstu - ale nevykrvácel. S pomocí prezidenta Van den Bellena stihl ještě zlikvidovat koaličního partnera FPÖ a hlavně ministra vnitra Kickla, který všem levicovým partajím ležel v žaludku jako kámen.

V „nemocném stavu“ setrval kancléř, kterému byla v parlamentu vyslovena nedůvěra, jenom krátce, akorát aby nabral sílu do dalšího boje pro návrat do své pozice kancléře.

Dočasná rakouská vláda, vybraná včas prezidentem a kancléřem,  ve skutečnosti nevládne. Zabírá jenom prozatimně židle těch, co z nich byli sesazeni. Ví se, že velice brzy je budou muset opustit…. Ale kdo je vystřídá?



To se uvidí v den voleb, přesně za dva měsíce. Tu prázdninovou dobu využívají naši levicoví „spiklenci“, k upevnění moci, kterou za tyrkysově-modré koalice ztratili. Bývalý kancléř Sebastian Kurz už není povznesen nad volební praktiky, dříve jím odsuzované. Jezdí po rakouských městech, verbuje, útočí, varuje, kritizuje, nabádá…. stěžuje si, co všechno musel od svého koaličního partnera, hlavně toho ministra Kickla, spolykat. Sem-tam si zaskočí do Bruselu, aby se nezapomnělo, že ač momentálně není přímo ve funkci, ale pořád je k dispozici.

Nu, musí se činit. Hlavně ta poslední informace, kdy se zjistilo, že to byl zaměstnanec jeho ministerstva, který dal zničit všechna „nepotřebná“ videa, mezitím i to skandální video z Ibizzy, mu nepřidala na důvěryhodnosti. Právě když se občané stále hlasitěji dožadovali,  aby bylo  video promítnuto a zveřejněno „v celém rozsahu“. Zřejmě by vyšly na světlo informace, které měly zůstat utajeny.

Tak to se už nestane. Video je fuč. Stejně jako ministr vnitra Kickl, který pokus „najít světlo na konci tunelu“, zaplatil životem. Díkybohu jenom politickým…

Snad nejnezáviděnější part v téhle politické frašce sehrál prezident Van den Bellen. Byl „při ruce“ kancléři, když tento likvidoval stranu, která mu začínala přerůstat přes hlavu . Konečně si mohl připadat důležitě.

Od svého, jaksi „nekalého“ vítězství v prezidentských volbách, kdy není brán jako hlava státu. Rakušané k jeho titulu „prezident“ přidávají „…ale ne můj…“ Ne, u toho sympatizanta s  bolševiky a později zeleného  politika jsou jeho názory, ale hlavně komentáře, v té těžce zkoušené rakouské zemi, nepochopitelné.

Rakouská červená média ho poprvé označila  za „muže činu“ natolik, že tomu sám uvěřil. Jeho „kázání“ o etice, humanitě  a lidskosti, ztratila účinek při posledním  výroku  v televizi, kde oznámil, že „…v případě že Svobodná strana dostane tolik hlasů, aby si mohla svého ministra znovu dosadit,  tak ho odmítne jmenovat..."

Nu, pěkně jsme dopadli s tou naší demokracií…. když hlava státu odmítne respektovat vůli lidu….

Tak zcela překvapeni ale nejsme. Jsme zvyklí, že lid je pro politiky masou, která se dá dle libovůle tvarovat. K tomu „tvarování“ mají ještě naši „super-intrikáni“ dva měsíce času. Zatím sami nevědí, co chtějí.

Jestli se má dát dohromady lidová partaj se socialistickou ? To by bylo na lynčování….

Nebo se sblížit se zelenými? Ti se už léta nemohli prokázat žádným programem, ale získali něco hlasů od doby, kdy se prozíravě napojili na malou Grétu, avatarku v boji za záchranu klímatu.

Nebo dát se zase dohromady s lidovci se svobodnými? Snad, ale jenom bez Kickla, toho druhého Salviniho! Opak by pan prezident nepřežil.

Jaká potíž, že převážná většina Rakušanů chce svého ministra vnitra Kickla zpátky !!!

Komu budou hvězdy toho 22. září příznivé…..? Nu, to je opravdu ve hvězdách.

(rp,prvnizpravy.cz,foto:arch.)


Anketa

Měla by se podle vás stát Ukrajina členem NATO?

Ano 18%
transparent.gif transparent.gif
Ne 65%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif