Dvojí migrace žene Německo do ekonomické a sociální krize

zprávy

První migrace je zřejmá každému, kdo se projde centry měst, v posledních letech probíhá imigrace do Německa, jde o nelegální příliv imigrantů s nízkou kvalifikací, kteří jsou z velké části závislí na vládních podporách.

Dvojí migrace žene Německo do ekonomické a sociální krize
Ilustrační foto
15. dubna 2019 - 06:20

V číslech to znamená, že v srpnu 2018 se do sociálního systému Hartz IV přesunulo neuvěřitelných 63,7% „uprchlíků“, což je v porovnání s celkovou populací (6,6% příjemců Hartz IV) téměř desetkrát více.

Z 1,7 milionu „uprchlíků“ registrovaných v Německu více než 1,3 milionu nikdy nepracovalo v zaměstnání, které podléhá sociálnímu pojištění, ačkoli většina z nich je stále ve věku mladých dospělých a může pracovat.

A těch pár, kteří pracují vůbec, většinou kvůli jejich nedostatečné kvalifikaci jsou použitelní pouze pro jednoduché pomocné činnosti, často závisejících  na dalších vládních pobídkách.


Špatné je to, že ti, kdo financují tyto sociální systémy, stále více opouštějí zemi. A to je druhá část německého migračního problému - ale bohužel to je ta část, která není tak snadno rozpoznatelná při procházce centry měst, ale švýcarskými nemocnicemi.

Ve švýcarských nemocnicích je patrné, že značnou část pracujících lékařů tvoří Němci. Doposud, každý pátý (!) Doktor pracující ve Švýcarsku absolvoval školení v Německu; V současné době pracuje ve Švýcarsku asi 6 500 lékařů, především v nemocnicích.


Školení těchto lékařů stálo německého daňového poplatníka asi 250 000 eur na osobu. Celkově tedy Švýcarsko dovezlo lidský kapitál v hodnotě přibližně 1,9 miliardy franků. Šetří značné náklady na školení; Německo má na druhou stranu nevýhodu ve svém „odlivu mozků“.

A tito lékaři, kteří pracují ve Švýcarsku, nejsou v žádném případě jediní Němci, kteří sem po odchodu ze školy nebo studiu odchází; ale i mnozí jiní - mimochodem i inženýři.

Tito lidé opouštějí Německo frustrovaní, zejména kvůli lepším příležitostem vydělávat v zahraničí, ale také kvůli mnohem vyšším sazbám daní a odvodů v Německu.

Ale jdei o mzdy, zatímco ve Spojených státech roční mzdy zaměstnaných lékařů činí až 450.000 euro, lékař na plný úvazek v německé nemocnici vydělal v roce 2018 zhruba 81.000 euro v hrubé výši, což je o něco více než 4.300 euro, plat řidiče kamionu, který pracuje v USA pro obchodní řetězec Walmart.


Z Německa, podobně jako v době emigrační vlny v 19.století, odchází vysoce kvalifikovaní emigranti a přichází přistěhovalci s nízkou kvalifikací.

Tímto způsobem Německo nevyhnutelně směřuje ke krizi celého ekonomického a sociálního systému ve střednědobém horizontu. Chceme, aby občané skutečně viděli tuto katastrofu, která dopadne i na sousední země?

(rp,prvnizpravy.cz,politikstube,foto:arch.)


Anketa

Ohrožuje podle vás nový migrační pakt bezpečnost naší republiky?

Ano 80%
transparent.gif transparent.gif
Ne 10%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 10%
transparent.gif transparent.gif