DWN: Izraelské „důkazy" neudělaly na Moskvu ani Washington dojem!

zprávy

Během „poněkud divné" prezentace představil izraelský premiér „důkazy", které údajně potvrzují snahu Íránu vytvořit jaderné zbraně, napsal Deutsche Wirtschafts Nachrichten.

DWN: Izraelské „důkazy" neudělaly na Moskvu ani Washington dojem!
Bennjamin Netanjahu, izraelský premiér
2. května 2018 - 04:20

A na prohlášení Benjamina Netanjahua v Rusku a USA zareagovaly „neuvěřitelně zdrženlivě", poznamenalo německé vydání.

Ruská federace a Spojené státy nebyly ohromeny „útokem" izraelského premiéra Benjamina Netanjahua na Írán, uvedl Deutsche Wirtschafts Nachrichten.

Několik dní předtím, než by měl Washington rozhodnout o možném odchodu z íránské dohody, izraelský vůdce předložil v průběhu „spíše podivné“ prezentace v centrále izraelské armády v Tel Avivu „důkazy“, které prý potvrzují snahu Teheránu vyvíjet jaderné zbraně, vysvětlilo německé vydání.

„Ve skutečnosti „tajné" dokumenty neobsahovaly nic, co by v posledních letech nebylo známo," konstatoval Deutsche Wirtschafts Nachrichten k materiálům, které údajně Izrael získal v Íránu.

A ostatně na prohlášení Netanjahua reagovali v Rusku a ve Spojených státech „překvapivě zdrženlivě", pokračovala publikace.

Tak například šéf Bílého domu Donald Trump nevěnoval příliš pozornosti prezentaci izraelského premiéra a jen poznamenal, že považuje za správné, že „Izrael udělal tiskovou konferenci". Ale americký list The New York Times dokonce označil projev Netanjahua za „naprosto teatrální“, a uzavřel, že izraelský vůdce nepředvedl žádné nové „důkazy“, a připomněl, že o několik dní později bude muset stanout před soudem kvůli obvinění z korupce.

The National Interest předpověděl velkou válku mezi Íránem a Izraelem

Šéf Kremlu Vladimir Putin, po prezentaci izraelského premiéra, řekl během telefonického rozhovoru s Netanjahuem, že Společný komplexní akční plán k íránskému jadernému programu (tzv. íránská dohoda) má prvořadý význam na zajištění mezinárodní stability a bezpečnosti, a musí být respektována všemi stranami. Vedoucí představitelé obou států také diskutovali o situaci v oblasti Středního východu jako celku, včetně vývoje situace v Sýrii, uvedly Deutsche Wirtschafts Nachrichten s odkazem na TASS.

„Projev Netanjahua (v centrále izraelské armády v Tel Avivu) uvedla tisková agentura TASS pouze v jednom z odstavců, aniž by tuto událost nějak hodnotila,“ zdůraznily německé noviny.

I v samotném Izraeli byly reakce skeptické: Times od Israel analyzuje, že vystoupení Netanjahua „na Čínu, Rusko a Evropany nezapůsobí". Noviny rovněž poznamenávají, že „odhalení", která byla oznámena s velkou pompou, nezjistila nic nového.

Zdá se, že Izrael hledá jakoukoliv záminku, aby mohl zaútočit na Írán a využívá negativní postoj Trumpa k íránské jaderné dohodě . Druhou variantou, kterou naznačily New York Times, je možné odvádění pozornosti premiéra od svého obvinění z korupce. Ovšem tak nebo tak, je to vážné zahrávání si s rozpoutáním velmi nebezpečného konfliktu, jehož iniciátoři ani netuší, jak daleko dojde.

Dohoda uzavřená ve Vídni v roce 2015 stanoví, že světové mocnosti budou postupně snižovat své sankce za výrazné škrty iránského jaderného programu. MAAE opakovaně potvrdila, že Írán Vídeňskou dohodu plně dodržuje.

(kou, prvnizpravy.cz,  deutsche-wirtschafts-nachrichten.de, foto: arch.)


Anketa

Který z premiérů podle Vás hájí více národní zájmy své země?