El Periódico: Na rozdíl od USA sází BRICS na otevřenou ekonomiku!

zprávy

Na pozadí zavedení nových dovozních cel USA se země BRICS dohodly na koordinaci úsilí o rozvoj „otevřeného světového hospodářství", uvedlo El Periódico.

El Periódico: Na rozdíl od USA sází BRICS na otevřenou ekonomiku!
Lídři zemí BRICS
29. července 2018 - 11:04

Je to až zarážející, jak se změnily role: ještě donedávna to byly Spojené státy, které prosazovaly odbourávání bariér světového obchodu a kritizovaly právě země jak Čína a Rusko, zatímco dnes jsou to právě státy BRICS, které naopak kritizují USA za její nebezpečný protekcionismus.

Právě čínský prezident Si Ťin-pching odsoudil jednostranný a protekcionistický přístup Spojených států k mezinárodnímu obchodu.

Summit lídrů BRICS - Brazílie, Ruska, Indie, Číny a Jihoafrické republiky - se dohodl na koordinaci úsilí v rozvoji „otevřeného světového hospodářství“ a posílení obchodních vztahů na pozadí zavádění nových amerických cel, napasl El Periodico.

Kromě toho vedoucí představitelé pěti hlavních rozvíjejících se ekonomik znovu potvrdili svůj závazek k WTO jako garanta „založeného na pravidlech, transparentního, nediskriminačního, otevřeného, inkluzivního a multilaterálního“ systému vztahů v oblasti obchodu.
 
Deník připomněl, že prohlášení bylo učiněno jen několik týdnů po vyhlášení Donaldem Trumpem zavedení nových cel USA na dovoz oceli, hliníku, zemědělských produktů a kosmetických výrobků, a textilního průmyslu.
 
El Periodico poznamenal, že zavedení nových poplatků, které budou mít vliv, v první řadě na čínský vývoz, Indie a Ruska, vyvolal hněv obchodních partnerů Spojených států a přiměl je, aby jim to oplatily.
 
„Neustálé výbuchy geopolitických konfliktů, růst protekcionismu a posílení role jednostranného přístupu přímo ovlivňuje prosperitu na rozvíjejících se trhů a zemí,“ odsoudil ochranářské akce USA čínský prezident Si Ťin-pching.


Navíc lídr druhé světové ekonomiky vyzval své partnery BRICS, aby koordinovali úsilí v rámci OSN, G20 a WTO, aby „chránili mnohostranný obchodní systém".
 
Ruský prezident Vladimir Putin navíc trval na tom, že je třeba posílit obchodní vztahy a zvýšit investice do skupiny BRICS.
 
El Periodico konstatoval, že desátý ročník setkání vůdců členských zemí BRICS, jejichž obchodní výměna překročila  na konci minulého roku 102 miliard dolarů, se také stala platformou pro dvoustranná jednání a podepsání řady investičních smluv.

(kou, prvnizpravy.cz, elperiodico.com, foto: arch.)


Anketa

Ohrožuje podle vás nový migrační pakt bezpečnost naší republiky?

Ano 71%
transparent.gif transparent.gif
Ne 14%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 15%
transparent.gif transparent.gif