Erdogan zkouší trpělivost NATO svojí smlouvou s Putinem

zprávy

Dohoda platí: Turecko obdrží dva systémy protiraketové obrany z Ruska. To však představuje pro NATO náročnou výzvu - nejen politicky, ale i technicky.

Erdogan zkouší trpělivost NATO svojí smlouvou s Putinem
Vladimir Putin a Recep Tayyip Erdogan
19. února 2018 - 07:20

Ve sporu o podpoře kurdských bojovníků Spojenými státy Ankara nedávno mluvila se zástupci amerického ministerstva zahraničí. Tento vztah mezi Tureckem a USA je stále napjatý a nyní ho ještě ohrožuje dohoda o zbraních s Ruskem, tím také zkouší nervy partnerů v NATO.

Konkrétně jde o dvě baterie protiletadlových raket typu S-400 Triumf, které Turecko objednalo z Ruska, uvádí Bayerischer Rundfunk. Systém, který nese kódové označení NATO SA-21 Growler, je mobilní raketový systém na ochranu před bojovými letadly a raketami.

„To znamená, že nyní 100 nebo 200 ruských poradců sedí v tureckých vojenských základnách vedle tureckých leteckých důstojníků, kteří pracují pro NATO. To samo o sobě je neuvěřitelné, ..“ řekl Marc Pierini, bývalý velvyslanec EU v Turecku.

National Interest: Ruské S-400 jsou nebezpečnější, než si myslíte!

Ruské rakety navíc nemohou být spojeny s technologií NATO. Turecké letectvo má téměř jenom  americké vojenské stíhačky. Významné informace NATO jak obcházet ruské systémy protivzdušné obrany by proto v budoucnu nemělo dostávat Turecko.
 
"Turecko je velmi zajímavým nástrojem pro ruského prezidenta Putina, který se snaží o rozpad  NATO," dodává Marc Pierini.

Turecko je důležitým aliančním partnerem, který je podle tureckého premiéra Binali Yildirima zodpovědný za ochranu vnější hranice NATO.
 
(rp,prvnizpravy.cz,focus,foto:arch.)


Anketa

Měla by se podle vás stát Ukrajina členem NATO?

Ano 18%
transparent.gif transparent.gif
Ne 65%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif