FAZ: Je nesmysl vinit Rusko ze všech kybernetických útoků světa!

zprávy

Obvinění Nizozemska nebo Spojeného království proti ruským hackerům nelze ověřit, i když se zdá být možné, napsal německý deník Frankfurter Allgemeine.

FAZ: Je nesmysl vinit Rusko ze všech kybernetických útoků světa!
Ilustrační foto
10. října 2018 - 11:04

Navíc Rusko není jedinou zemí, která provádí operace v oblasti kybernetiky. Virtuální prostor se změnil na nové bojiště a neustále házet veškerou vinu na Moskvu je zbytečné - místo toho je nutné se postarat o kybernetickou obranu.

Získání objektivních informací o tajných činnostech v kyberprostoru není pro širokou veřejnost možné, napsal Nicholas Busse, redaktor novin Frankfurter Allgemeine. Práce zvláštních služeb by měla být tajná ve své podstatě, a pokud jde o internet, i ti, kteří byli vystaveni kybernetickým útokům často nevědí, kdo je „napadl".

Proto když Nizozemsko tvrdí, že byli zachyceni ruští hackeři nebo že Spojené království tvrdí, že ruské zpravodajské služby provádějí rozsáhlé kybernetické operace po celém světě, nemůže to být zkontrolováno, uvedl autor. Ačkoliv se zdá být docela přesvědčivé, protože cíle napadené kybernetickým útokem například na Ukrajině nebo světové sportovní organizace jsou v oblasti ruských zájmů. OPCW v Haagu by také mohla přilákat zvýšenou pozornost Moskvy v souvislosti s případem Skripal, uvedly noviny.


Nicméně je Rusko oním „zlým státem" kvůli tomu, že to tvrdí britský ministr obrany? Podle německého novináře se „Putinovo digitální vojsko" samozřejmě nemůže považovat za nevinnost sama, ale ve virtuálním prostoru 21. století není samotné. Západní země se také aktivně zabývají počítačovou špionáží, což před několika lety ukázal, mimo jiné, incident s NSA.

Virtuální prostor se stal dalším čtvrtým rozměrem boje, spolu se zemí, vzduchem a vodou, poukázaly německé noviny. Novinkou je skutečnost, že tady se „bitvy" neustále vedou i v době míru. Jen v Německu každý den dochází tisícům útoků hackerů na firmy a vládní agentury. Značná část z nich by měla být připsána zahraničním tajným službám, a to nejen ruským, zdůraznil Frankfurter Allgemeine.


Aby se stále obviňovalo ze všeho Rusko, je málo užitečné, konstatoval autor článku. Zaprvé by měl Západ dbát na to, aby si v této oblasti zajistil vhodné prostředky obrany. NATO už to pochopilo.

Není pochyb o tom, že vztahy mezi Ruskem a mnoha západními zeměmi se nyní rozvíjejí velmi obtížně, pokračoval německý novinář. Vyzýváme-li však dodržování „globálních hodnot a pravidel" – moc toho nedosáhneme – už jen proto, že se o ně USA stále méně zajímají, uvedl článek. „Pouze reálná politika nyní pomáhá při jednání s Moskvou: spolupráce, je-li to možné, odstrašení, pokud to bude nutné," uzavřel Frankfurter Allgemeine.

(kou, prvnizpravy.cz, faz.net, foto: arch.)


Anketa

Měla by se podle vás stát Ukrajina členem NATO?

Ano 18%
transparent.gif transparent.gif
Ne 65%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif