Foreign Policy: Stíhačky F-35 jsou Novou hedvábnou stezkou USA!

zprávy

Čína má ambiciózní projekt Nové hedvábné stezky, která je kritizována za svůj rozsah a metody, ale je stále ve fázi tvorby. Ale Spojené státy již mají stejné schéma pro dodávky stíhacích letounů F-35.

Foreign Policy: Stíhačky F-35 jsou Novou hedvábnou stezkou USA!
Americká "stealth" stíhačka F-35
18. července 2019 - 10:10

Jak napsal Foreign Policy: země by z toho měly mít prospěch, ale zároveň se stanou závislými a pokud by chtěly program ukončit, bude to nesmírně obtížné a drahé.

Globální ekonomický a bezpečnostní projekt, který stojí více než miliardu dolarů a měl by svým účastníkům přinést velké ekonomické výhody, ale dostat se z něj je ještě těžší a dražší - reportéři Foreign Policy se domnívají, že čínská Nová hedvábná cesta by se mohla být jednoho dne takovou stát. Spojené státy však mají program, v němž poskytují spojencům bitevniky F-35, a podle autorů článku se tak výše uvedené již stalo a vhání země do závislosti.

To je jasně vidět na příkladu situace, která se vyvinula mezi Tureckem a Spojenými státy. Ankara získala první dodávky S-400, které podle Washingtonu nekorespondují s F-35. Proto Spojené státy již přestaly trénovat turecké piloty a Kongres hrozí, že Turecko z programu zcela vyloučí. Teoreticky by Turecko mohlo být potrestáno tím, že by mu byly odepřeny víza až po odepření přístupu na americké finanční trhy.


Stíhačky F-35 jsou kritizovány za vysokou cenu, nedostatky a dlouhé čekací doby. Ale ne každá země je schopna vytvořit svůj vlastní bitevnik. Moderní letadla se skládají z tisíců dílů a pro jejich konstrukci jsou nutné technologie. Kromě toho, pro bitevnik, jako je F-35, se musí zakoupit díly ve velkém množství. Takže pokud má země tyto stíhačky, není výhodné přejít na jiné analogy.

Čína je kritizována za to, že silně využívá dluhů jiných zemí: například si na Srí Lance pod tlakem vypůjčila přístav na dlouhodobý pronájem. Ale podle autorů článku jdou Spojené státy dále. Země se na nich stávají závislými a Washington to využívá. V roce 2005 proto odepřel přístup  izraelskému programu kvůli skutečnosti, že prodával komponenty bezpilotních letounů do Číny. Izrael v reakci na to rychle pozastavil dohodu.

Turecko je ještě více závislé na F-35, protože pro ně vyrábí díly. V případě vyloučení z programu tak utrpí velké ztráty. Bude-li Pentagonu trvat několik měsíců, než najde jiného dodavatele, Turecko nebude schopno své linie rychle přizpůsobit. Ztráty mohou dosáhnout 12 miliard dolarů, což odpovídá osmiletému rozpočtu celého leteckého a kosmického sektoru Turecka. Takže Erdogan draze zaplatí draho, pokud překročí cestu Spojeným státům, varovali autoři článku.

Ostatně Nová hedvábná stezka Číny naopak pokrývá více zemského povrchu, účastní se na ní více států a organizace se vydává za zdroj bohatství pro země světa. Program F-35 však dává prestiž, přístup k technologiím a subdodávkám, jakož i spojení se Spojenými státy. Země tedy váží přínosy a pravděpodobnou závislost - včetně rozhodování o tom, na koho jsou ochotni se spoléhat. „Je možné, že Nová hedvábná stezka v budoucnu zvítězí, ale v současné realitě převažuje americká verze,“ dodal Foreign Policy.

(kou, prvnizpravy.cz, foreignpolicy.com, foto: arch.)


Anketa

Měla by se podle vás stát Ukrajina členem NATO?

Ano 18%
transparent.gif transparent.gif
Ne 65%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif