Francouzský generál podezřívá tři země z otravy Skripala a Rusko to není!

zprávy

Francouzský generál Dominique Delawerde uvedl, že otrávit bývalého plukovníka GRU Sergeje Skripala v Salisbury mohly tajné služby Spojených států, Izraele nebo Británie.

Francouzský generál podezřívá tři země z otravy Skripala a Rusko to není!
Dominique Delawerde, francouzský generál
6. dubna 2018 - 04:20

Delawerde předložil své verze na případu Skripal v článku na stránkách ASAF. Podle odborníka se Rusko nejenže neúčastnílo otravy v Salisbury, ale také nemá nic společného s produkcí jedovaté látky „novičok".

„Existence této látky se stala známou široké veřejnosti díky tvrzením, které v 90. letech učinil jeden ruský disident Vil Mirzajanov, bývalý vojenský chemik. V roce 2007 publikoval v USA knihu „State Secrets", ve které uvedl několik chemických vzorců na podporu svých tvrzení. Pokud je tato skutečnost potvrzena, ukazuje se, že „novičok" přestal být od roku 2007 výhradně ruským vynálezem a mohl by být vyroben kýmkoliv. Mirzajanovo prohlášení nikdy nebylo potvrzeno jiným nezávislým zdrojem, ani jiným disidentem," napsal generál.

Generál se zabýval otázkou, proč by ruský prezident Vladimir Putin dokonce teoreticky schválil odstranění Skripala. „Dovedete si představit, že by nařídil likvidaci bývalého špiona, kterého osobně propuštil v roce 2010 a po dlouhou dobu nebyl hrozbou, 16 dní před volbami a pod silným tlakem v důsledku bojů ve Východní Ghutě? V předstihu musel vědět o hysterii, kterou západní média vyvolávají okolo jeho země. A proč právě teď?" diví se Delawerde.

Podle jeho názoru verze ruské viny si „nezaslouží žádnou důvěru" a zbavuje důvěryhodnosti ty, kteří ji aktivně propagují. „Ruská stopa se ztrácí: neexistuje žádný motiv, špatné načasování popravy, velmi špatné provedení „práce ", se zřejmým podceňněním Putinových intelektuálních schopností," podtrhl expert.

Rusko: Vážně podezříváme britské tajné služby z "případu Skripal"!

Zdůraznil, že situace kolem otravy v Salisbury jde primárně na ruku Izraele, a tato země musí být v podezřelá v první řadě.

„V Sýrii silné spojenectví mezi Ruskem a Bašarem Asadem, Íránem a Hizballáhem vyvolává v Izraeli silnou negaci. Stačí si přečíst izraelské sdělovací prostředky, abyste se o tom ujistili. Díky tomuto spojenectví je Rusko vazbou, kvůli níž se americko-izraelský plán na rozložení Sýrie po sedmi letech války nikdy neuskutečnil. Četné návštěvy Netanjahua u Putina, aby ho přesvědčil, aby ponechal Sýrii a Írán, ho nepřesvědčily. V důsledku toho bylo nutné jednat a zvýšit na něj tlak," uvedl Delawerde.

Podle něj izraelská zpravodajská služba „Mossad"„neustupuje před potížemi", přičemž má podporu v zemích, kde pracuje - jak na politické, tak na mediální úrovni.

Delawerde rovněž označil dva další státy, které mají zájem na diskreditaci Ruska.

„Zvýšení tlaku na silné, a podle neokonzervativců, hrozící Rusko, je v současném zájmu Spojených států. Rovněž tak na vyprovokování velké krize mezi EU a Ruskem. Pokud se rozhodnou podvádět, mohou přidat k vyšetřování trestných činů několik záznamů o ruských telefonních rozhovorech mezi údajnými vrahy. Tím budou jejich protiruská obvinění pouze posílena. USA mohou být určitě zařazeny do seznamu podezřelých," napsal generál.

Třetí podezřelou zemí Delawarde považuje samotné Spojené království, kde došlo k otravě. Tajné služby služby Theresy Mayové mohou působit jako piloti pro Spojené státy nebo nepřímo pro Izrael. Izraelské velvyslanectví v Londýně má silné vazby a vliv v britských médiích a mezi politickými kruhy. Je třeba také připomenout, že v Británii je po Spojených státech a ve Francii třetí největší židovská diaspora. A být věrným spojencem Spojených států znamená, že Anglie nemohla odmítnout laskavost, zdůraznil.

(kou, prvnizpravy.cz, asafrance.fr, foto: arch.)


Anketa

Měla by se podle vás stát Ukrajina členem NATO?

Ano 18%
transparent.gif transparent.gif
Ne 65%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif