Hodiny Soudného dne jsou o 30 sekund blíže k „jaderné půlnoci"!

zprávy

Ručičky symbolických hodin Soudného dne, které se poprvé objevily v roce 1947 na obálce amerického časopisu Bulletin atomových vědců, se posunuly o 30 sekund blíže k „jaderné půlnoci.“

Hodiny Soudného dne jsou o 30 sekund blíže k „jaderné půlnoci"!
Hodiny Soudného dne: dvě minuty do "jaderné půlnoci"
26. ledna 2018 - 04:20

Jak sdělila prezidentka tohoto vydání Rachel Bronsonová, hodiny nyní ukazují 23:58. To znamená, že do "jaderné půlnoci" zbývají jen dvě minuty.

„Situace s jadernými zbraněmi na planetě se nachází v blízkosti katastrofy,“ řekla Bronsonová. „Vidíme, že všechny jaderné mocnosti vkládají investice do modernizace a rozvoje svých jaderných arzenálů. Severní Koreou prováděné testy nukleárníc zařízení a balistických střel naznačují, že urychluje vývoj nukleárních zbraní. Vidíme, že státy v jihovýchodní Asii a jižní Asii kladou větší důraz na vybudování svých jaderných a konvenčních zbraní.“

Trumpův poradce McMaster: Válka se Severní Koreou se blíží každým dnem

Podle Bronsonové alarm také vyvolává „válka slov“ mezi prezidentem USA Donaldem Trumpem a vůdcem KLDR  Kim Čong-unem, kteří si hrozili navzájem s nukleárními údery. „Znepokojující je, že nyní za Trampa je obtížné předpovědět, jak budou v budoucnu USA používat jaderné zbraně," zdůraznila prezidentka časopisu. Navíc, američtí atomoví vědci upozornili na skutečnost, že „Spojené státy a Rusko neprovádí v současné době jakékoli jednání s cílem dále snížit svoji jadernou výzbroj“.

Při rozhodování o posunu ručiček se nakladatelství časopisu, stejně jako její správní rada,  která zahrnuje 15 nositelů Nobelovy ceny, řídí několika faktory - jadernými hrozbami, včetně možnosti teroristického útoku za použití jaderných zbraní, existencí pokroku v jednáních o jaderném odzbrojení a jejich nešíření, stavem mírové jaderné energie. V lednu 2007 bylo rozhodnuto, že v úvahu také bude bráno nebezpečí, které pro lidstvo představuje změna klimatu planety.


Za dobu 70 let existence hodin se ručičky posunuly 23krát. Hodiny již v roce 1953 dostaly na dvě minuty do půlnoci. Tak atomoví vědci reagovali na test vodíkové bomby Washingtonem v říjnu 1952. Nejdále - 17 minut – byly ručičky od půlnoci v roce 1991 na vlně optimismu, který se objevil po skončení studené války.

(kou, prvnizpravy.cz, thebulletin.org, foto: repro thebulletin.org)


Anketa

Měla by se podle vás stát Ukrajina členem NATO?

Ano 18%
transparent.gif transparent.gif
Ne 65%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif