Independent: Londýn se zle ohradil vůči Trumpově obvinění ze špionáže!

zprávy

S odkazem na bývalého analytika CIA obvinil Donald Trump britské zpravodajské služby, že pomáhaly Obamově administrativě špehovat jeho volební štáb.

Independent: Londýn se zle ohradil vůči Trumpově obvinění ze špionáže!
Ilustrační foto
25. dubna 2019 - 15:09

V reakci na to britské Centrum pro vládní komunikace (GCHQ) nazvalo obvinění amerického prezidenta „krajně směšným“ a vyzvalo je ignorovat, uvedla zpráva deníku The Independent.

Donald Trump obvinil zpravodajské služby Spojeného království ze špionáže jeho volební kampaně. V odezvě, britské vládní komunikační zpravodajské centrum (GCHQ) označilo prohlášení amerického prezidenta za „extrémně směšné”, napsal The Independent.

Podle publikace, Trump předložil tuto „konspirační teorii" ve svém mikroblogu s citací pravicové zpravodajské organizace One America News. „Páni! Teď je to jen otázka času, než vyjde pravda najevo. A když se to stane, bude to krásné!“ dodal šéf Bílého domu.
 
Prezidentem citovaný titulek One America News tvrdí, že Londýn pomáhal Obamově administrativě špiónit ve štábu Trumpovy kampaně. Zdrojem těchto informací je Larry Johnson, bývalý analytik CIA a údajný „obránce Ruska“, uvedl The Independent.

 
Na Trumpův tweet pak „nevrle“ reagovala britská zpravodajská služba. „Jak jsme dříve uvedli, obvinění o tom, že GCHQ byla požádána, aby se zvolený prezident „odposlouchával“, jsou nesmysly. Jsou nesmírně směšné a měly by být ignorovány,“ uvedla tajná služba.
 
Jen před měsícem hlava Bílého domu tvrdila, že „ruské zásahy“ v amerických volbách byly výmyslem Londýna. Jeho další pokus „rozjet konspirační teorii“ týkající se Británie je učiněna jen šest týdnů před jeho oficiální návštěvou v této zemi, zdůraznil The Independent.

Může se opravdu jednat o "konspirační teorii", nicméně na Londýnu ulpěla již skvrna v podobě bývalého zaměstnance MI6 Christophera Steeleho, který na zakázku vyrobil "diskreditační" a vyvrácený materiál na Donalda Trumpa. Tato "zpráva" se následně stala podkladem pro odstartování hned několika kongresových výborů, zvláštního prokurátora Roberta Muellera včetně ostudného zapojení americké FBI.

(kou, prvnizpravy.cz, independent.co.uk, foto: arch.)


Anketa

Který z premiérů podle Vás hájí více národní zájmy své země?