Irácký poradce: Vše, co tvrdí USA o boji proti terorismu, je špatně!

zprávy

USA tvrdí, že vítězství nad IS je vyřešenou otázkou, ale irácký bezpečnostní poradce Falih al-Fayadh si je jistý, že tomu tak není.

Irácký poradce: Vše, co tvrdí USA o boji proti terorismu, je špatně!
Ilustrační foto
19. února 2019 - 10:15

Podle něj se teroristé dokážou odrazit nebo zahnat na útěk, ale nebezpečí zůstává. Nepovažuje také Írán za „pevnost terorismu", jak se domnívají Spojené státy, ale pomocníka v boji proti militantům. Zdá se, že celé to vyprávění Američanů není pravdivé, řekl al-Fayadh v rozhovoru s německým časopisem Der Spiegel.

Mluvit o tom, že vítězství nad „Islámským státem" je otázkou „hodin", jak to dělají USA, je podle Faliha al-Fayadha, iráckého poradce pro národní bezpečnost, nevhodné. V rozhovoru s německým časopisem Der Spiegel uvedl, že se teroristy zpravidla podařilo vytlačit z území, které obsadili, ale v plném slova smyslu se nad nimi nevyhrálo.

Když se Iráku podařilo pokročit v boji proti militantům IS na irácko-syrské hranici, asi 20 tisíc lidí uprchlo z této oblasti. Podle Faliha al-Fayadha se mezi nimi pravděpodobně objevilo mnoho příznivců IS, kteří se jednoduše přestěhovali do jiných oblastí. Během velkých operací, například v Mosulu, našla po boji irácká armáda velmi málo zabitých protivníků - jiní pravděpodobně prostě utekli.

Podle iráckého bezpečnostního poradce stále existují oblasti v Sýrii, kam militanti IS uprchli. V oblasti Idlibu radikální islamisté stále drží celý region. Kromě toho jsou také přítomni v jiných syrských městech a menších osadách – které není možné kontrolovat, řekl Falih al-Fayadh. Podle něj všichni zahraniční militanti IS z Německa, Francie nebo Velké Británie, kteří ještě neopustili Sýrii, nyní zůstávají v Idlibu.


Vyjádřil také obavy, že se tito lidé mohou stát novou generací nového hnutí Al-Kajdy. Podle iráckých bezpečnostních sil existuje mnoho příznaků, že se vytváří nové podzemní hnutí. „Toto je nové nebezpečí pro celý svět, včetně Německa," zdůraznil expert v rozhovoru s Der Spiegelem.

Jak Falih al-Fayadh přiznal, nemá tušení, o čem byla řeč, když americký viceprezident Mike Pence na Mnichovské bezpečnostní konferenci nazval Írán sousedícím s Írákem pevností terorismu. Irák a Írán jsou pevně spojeny svými dějinami a náboženskými tradicemi a jako sousedé by měli pracovat na přátelských vztazích.

„Irán byl také jedinou zemí, která nám pomohla, když se u nás objevil IS," řekl irácký bezpečnostní poradce. „Zdá se mi, že celé vyprávění Američanů je nesprávné. V našem regionu mu přinejmenším věří jen málokdo. A podle mého dojmu Evropané ani neposlouchají Američany."

Falih al-Fayadh také uvedl, že Irák má dostatečný bezpečnostní aparát, aby se vyrovnal s aktuálními problémy. Ne vše je stále v dokonalém stavu, ale již se podařilo sladit práci policie a armády a přivést milice pod záštitu státu. Džihádisté navíc v Iráku nenajdou ty, kteří je budou mít rádi. Irák  nikdy nedovolí, aby se dostal do etnických a náboženských konfliktů - je to navždy minulostí navždy, ujišťoval novináře Der Spiegel Falih al-Fayadh.

(kou, prvnizpravy.cz, spiegel.de, foto: arch.)


Anketa

Ohrožuje podle vás nový migrační pakt bezpečnost naší republiky?

Ano 71%
transparent.gif transparent.gif
Ne 14%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 15%
transparent.gif transparent.gif