Izrael potvrdil, že havarovaný F-16 byl sestřelen během útoku na Sýrii

zprávy

Izraelská armáda potvrdila, že letoun F-16 havaroval v severní části země, který se zúčastnil náletu na Sýrii, byl podroben masivní protiletadlové palbě ze země.

Izrael potvrdil, že havarovaný F-16 byl sestřelen během útoku na Sýrii
Ilustrační foto
10. února 2018 - 07:55

Předtím tisková služba izraelské armády uvedla, že izraelská armáda zničila v noci na sobotu íránský bezpilotní letoun, který vnikl do vzdušného prostoru země ze Sýrie, a v reakci zaútočila na „íránský cíl“ na území sousedního státu. Později v tiskové službě informovali o stíhacím letounu F-16, který byl po letecké bitvě v Sýrii zničen na severu Izraele.

V tomto případě syrská agenttura SANA, citující vojenské zdroje uvedla, že izraelská vojenská letadla napadla armádní objekty v centrální části země, přičemž syrská protivzdušná obrana sestřelila několik letadel.

Izrael popřel, že by mu bylo sestřeleno více letadel.


Izrael hrozí, že zničí systémy protivzdušné obrany Sýrie!

Ve zprávě izraellské armády se uvádí, že posádka se bezpečně katapultovala na izraelském území.

„Při náletu... byly vypáleny protiletadlové rakety na letadla izraelské armády. Piloti jednoho z nich opustili stroj ... Přistáli na izraelském území a byli převezeni do nemocnice k ošetření,“ cituje zprávu RIA Novosti.

Armáda neurčila, co způsobilo havárii F-16 – zda palba ze země nebo technická porucha. Při modifikaci amerického stíhacího bombardéru F-16I tvoří posádku dva lidé.


Jak bylo oznámeno dříve, cílem náletů, podle izraelské armády, byly íránské řídicí systémy bezpilotních letounů, z nichž jeden byl sestřelen v dopoledních hodinách ve vzdušném prostoru židovského státu. Tuto skutečnost označila izraelská armáda jako akt agrese ze strany Íránu a flagrantní porušení izraelské suverenity.  O suverenitě Sýrie nehovoří.

Později syrská státní televize informovala o dalším leteckém útoku Izraele v oblasti Damašku, který protivzdušná obrany odrazila.


(kou, prvnizpravy.cz, ria.ru, foto: arch.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 75%
transparent.gif transparent.gif
Ne 13%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 12%
transparent.gif transparent.gif