Izraelské letectvo tvrdě udeřilo na desítky cílů v Sýrii!

zprávy

Izraelské letectvo v reakci na noční raketové útoky Íránu zaútočilo na desítky iránských objektů v Sýrii a na baterie protivzdušné obrany, informovala izraelská armáda.

Izraelské letectvo tvrdě udeřilo na desítky cílů v Sýrii!
Ilustrační foto
10. května 2018 - 08:40

Jak bylo uvedeno ve vojenské zprávě, cíle patřily íránským jednotkám „Kuds“ na území sousedního státu.

Cílem byl íránský vojenský tábor severně od Damašku, zbrojní sklady na letišti hlavního města, pozorovací stanovitě a další pozice a zbraně „Kuds“ na hranicích.

„Rovněž bylo zničeno vozidlo, z něhož se odpalovaly rakety na Izrael,“ sdělila armáda s tím, že íránské síly ho použily při ostřelování předsunutých pozic izraelské armády v Golanských výšinách rakety typu „Grad“ a „Fadschr-5“.

Navíc bylo napadeno několik protiletadlových raketových systémů. Syrská protiletadlová obrana podle zástupce izraelské armády ignorovala výzvu nezasahovat do akce, a v reakci na palbu ze země letadla bombardovala několik sad typu SA-5, SA-2, SA-22 a SA-17.

Izraelská armáda poznamenala, že všechny letadla zapojená do jedné z největších operací v posledních letech, se vrátila bezpečně do svých základen, a raketová salva, která to vyvolala, nezpůsobila Izraeli žádné škody. Žádná ze střel, která byla Íránci vypuštěna v noci, nespadla na izraelské území, uvedla armáda.

Mluvčí izraelských ozbrojených sil Jonathan Conricus uvedl, že úřady informovaly Rusko o leteckých údereech v Sýrii.

Armáda zdůraznila, že Izrael nemá zájem na dalším eskalaci konfliktu s Íránem a vyzvala ho, aby se zdržel dalších útoků.

Netanjahu: Izrael nedovolí Íránu posílit jeho postavení v Sýrii
Rusko: Izrael stojí za raketovým útokem na syrskou základnu!

Reakci Izraele podle armády vyvolal íránský „Kuds“ v Sýrii, když v noci vypálil asi 20 raket na pozicích armády na Golanských výšinách. Jak řekl mluvčí armády, některé střely zachytily baterie protiraketové obrany „Iron Dome".

Syrská armáda naopak uvedla, že jejich jednotky protivzdušné obrany sestřelily desítky izraelských střel, z nichž většina nedosáhla cíle. Zbývající střely „zasáhly některými body protiletecké obrany, radar a sklad munice". Žádná ze stran dosud nehlásila ztráty na životech.

Je očividné, že panující napětí v oblasti se ještě zvýšilo poté, co americký prezident Donald Trump, oznámil odchod z tzv. íránské jaderné dohody. Navíc to není první izraelský útok na pozice íránských sil v Sýrii.

(kou, prvnizpravy.cz, ria.ru, foto: arch.)



Anketa

Který z premiérů podle Vás hájí více národní zájmy své země?