Japonsko překvapivě proti vyslání dalších sil USA na Blízký východ!

zprávy

Zástupce amerického ministra obrany Patrick Shanahan schválil vyslání dalších 1 000 vojáků na Blízký východ "pro obranné účely" na pozadí zhoršující se situace v Ománském zálivu.

Japonsko překvapivě proti vyslání dalších sil USA na Blízký východ!
Ilustrační foto
18. června 2019 - 11:06

Japonsko vyslovilo hluboké znepokojení nad plánovaným dalším vysláním jednoho tisíce vojáků na Blízký východ, řekl náměstek generálního tajemníka japonské vlády Yasutoshi Nishimura na tiskové konferenci.

„Je hluboce znepokojující, že se napětí v regionu Blízkého východu zvýší," uvedla oficiální agentura Kyodo, zaznamenala RIA Novosti. Vyslovení „hlubokého znepokojení“ nad činností Pentagonu se v diplomatickém slovníku dá přeložit jako „odmítnutí“. Lze si to také vyložit tak, že Japonsko není zcela přesvědčeno o tvrzení Spojených států, že za útoky na dva tankery v Ománském zálivu stojí Írán.

„V reakci na žádost Ústředního velitelství ozbrojených sil Spojených států (CENTCOM) o dodatečné síly, na základě doporučení vedoucího Výboru náčelníků štábů ozbrojených sil USA a v koordinaci s Bílým domem, jsem povolil dalších přibližně 1000 vojáků pro obranné účely, aby bylo možné čelit hrozby vznikající ve vzdušném prostoru, na moři a na pevnině v regionu Blízkého východu,“ uvedl Pentagon.


Dříve, CNN s odkazem na dva informované zdroje, hlásila, že Washington posoudí možnosti převodu dalších sil do oblasti Středního východu. Předpokládá se, že Spojené státy mohly posílat systémy protivzdušné obrany „Patriot“, několik stíhaček a válečných lodí.

Situace v regionu se 13. června zostřila poté, co byly napadeny dva ropné tankery v Ománském zálivu. Později bylo známo, že na lodích došlo k výbuchům a nastal požár. Týmy byly evakuovány iránskými záchranáři.

Americký vůdce Donald Trump a ministr zahraničí Mike Pompeo z účasti na útocích obvinili Írán. K tomuto tvrzení se přidala bezvýhradně i Velká Británie (jak jinak), zatímco další spojenci USA se opatrně vyslovili pro pečlivé vyšetření incidentu, než se dojde k závěrům s nedozírnými následky. Vyšetření incidentu požadují také Rusko a Čína. Ruský postoj navíc deklaroval krajní nedůvěru k tvrzením USA o vině Íránu.

(kou, prvnizpravy.cz, ria.ru, foto: arch.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 83%
transparent.gif transparent.gif
Ne 10%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 7%
transparent.gif transparent.gif