JT: Tokio se obává důsledků opilecké výzvy k válce za Kurily!

zprávy

Vysoce postavení úředníci japonské vlády, jeden po druhém, kritizují prohlášení poslance Hodaki Maruyama, který se opil během přátelské návštěvy ostrova Kunašíru.

JT: Tokio se obává důsledků opilecké výzvy k válce za Kurily!
Šinzo Abe a Vladimir Putin
17. května 2019 - 11:05

Vyzval silou odejmoutt Rusku jižní Kurily. Jak uvedly Japan Times, japonské úřady se obávají, že kvůli militantním výrokům politika může Moskva zaujmout ještě tvrdší postoj k územní problematice. Skutečností je, že výrokům japonského poslance věnovala ruská média zvláštní pozornost.

Guvernér Osaki Ichiro Matsui, který řídí japonskou Stranu pro inovace, se opět kriticky pustil do svého bývalého člena strany a poslanci Godaki Maruyama, který se nedávno v opilém stavu vyzval vybojovat Jižní Kurily na Ruska, napsaly The Japan Times.

Během přátelské cesty do Kunaširu, jednoho z ostrovů Jižní Kuril, se 35letý člen dolní komory japonského parlamentu Maruyama opil a řekl, že jedinou cestou, jak vrátit ostrovy bude válka s Ruskem. Po návratu domů politika čekalo vyloučení ze strany. A nyní Matsui také argumentuje, že pokud parlament dostane usnesení požadující zbavit Maruyama poslaneckého mandátu, Inovační strana tuto iniciativu podpoří.

„Je ostudné, aby člen parlamentu učinil taková prohlášení. To je navíc z hlediska diplomacie mimořádně závažný problém. Nyní by měl (Maruyama) opustit své posty v parlamentu,“ uvedl vůdce Strany inovací.


Podle zdrojů samotné strany se vedení dozvědělo o Maruyamových výrocích po telefonátu z administrativy premiéra Šinza Abeho. Podle pozorovatelů se nyní japonské orgány obávají, že po incidentu může Rusko zaujmout v jednáních o územní otázce ještě tvrdší postoj. Tokio doufá, že tuto situaci utlumí, a vyjádří své jasné stanovisko k výlučně pokojným a diplomatickým metodám řešení konfliktů s Moskvou.

Během tiskové konference generální tajemník kabinetu ministrů Japonska Yoshihide Suga nazval prohlášení Maruyamy, který se později omluvil, „velmi otravná“ a zdůraznil, že pacifistický postoj Tokia zůstává nezměněn. Suga již na dalším setkání s novináři zopakoval, že agresivní komentáře poslance parlamentu jsou „nevhodné“ a že by měl převzít odpovědnost za své činy.

Samostatně byl incident byl řešen ministrem zahraničí země, Taro Kono. Diplomat ujistil: „V této situaci doufáme, že se v co nejklidnější atmosféře uskuteční bilaterální jednání (o územní problematice a mírové smlouvě). Ale nemyslím si, že takové komentáře budou pro jednání přínosné.“

Japan Times připomběl, že po určitou dobu Tokio udržovalo naději, že by na summitu G20, který se bude konat v červnu v japonské Ósace, mohla uzavřít rozsáhlou dohodu s Moskvou. Ale po nedávných setkáních Abe s ruským vůdcem se zdá, že taková vyhlídka je stále méně pravděpodobná, dokonce i bez připomínek Maruyamy, takže japonské úřady budou muset revidovat svou strategii.

(kou, prvnizpravy.cz, japantimes.co.jp, foto: arch.)


Anketa

Ohrožuje podle vás nový migrační pakt bezpečnost naší republiky?

Ano 71%
transparent.gif transparent.gif
Ne 15%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 14%
transparent.gif transparent.gif