Kubánský ministr: Zastavte americkou „genocidu“ vůči Kubě!

zprávy

Kubánský ministr zahraničí Bruno Rodríguez vyzval mezinárodní společenství, aby bránilo vládě Spojených států pokračovat v „sankcích“ proti celistvosti ostrova a kubánskému lidu.

Kubánský ministr: Zastavte americkou „genocidu“ vůči Kubě!
Bruno Rodríguez, kubánský ministr zahraničí
31. července 2019 - 07:20

„Kuba vyzývá mezinárodní společenství, aby zabránilo americkým opatřením proti integritě naší země a zastavilo nepřátelství, pošetilost a nezodpovědnost současné americké správy,“ uvedl ministr na svém Twitteru.


Rodriguez označil „genocidní plán“ za skutečnost, protože Spojené státy zvýšily své útoky útoky proti kubánské ekonomice, tentokrát tím, že zabránily dodávkám ropy na Kubu.

„Spojené státy zesilují ekonomické pirátství proti Kubě. Provádějí nezákonné činnosti týkající se sledování a pronásledování lodí a ohrožují lodní společnosti, pojišťovny a vlády, aby zabránily dovozu ropy do země. Je to genocidní plán," uvedl ministr.

Administrativa amerického prezidenta Donalda Trumpa letos zvyšuje ofenzívu proti Kubě. Mezi donucovacími opatřeními uplatňovanými Washingtonem na Kubě a Venezuele je hospodářská a obchodní blokáda s cílem ovlivnit kromě integrity dotyčných národů také základní potřeby lidem, jako je zdraví a jídlo.

„Kuba má, jak víte, velmi zlověstné cíle a chce poškodit Spojené státy, chce ohrozit bezpečnost USA. A to od počátku šedesátých let, kdy se samozřejmě jednalo o raketovou krizi mezi USA a Sovětskm svazem. Dnes není Sovětský svaz. V Latinské Americe nejsou žádné jaderné rakety. Vypadá to, že je to velmi přitažené. Myslím si, že je to nasměrováno, myslím, na velmi, velmi malé, ale stále zjevně mocné publikum na jihu Floridy, které se zdá, že stále má velký vliv na politiku Spojených států a zejména v rámci Republikánské strany,“ upozorňuje americký senátor Alex Main.

Kubánský prezident Miguel Díaz-Canel minulý pátek obvinil vládu Spojených států ze snahy zabránit dovozu ropy na ostrov, aby způsobil rozsáhlou nespokojenost a sociální bouře.

„Administrativa Spojených států začala jednat agresivněji, aby zabránila dovozu ropy na Kubu," řekl Díaz-Canel.

Dne 5. června Spojené státy oznámily nové sankce pro kubánský turistický průmysl, což je základní odvětví pro ostrovní ekonomiku, Kuba je obviňována ze zásahu ve Venezuele na podporu režimu prezidenta Nicoláse Madura. Washington nyní zakazuje Američanům skupinové výlety na Kubu. Sankce se vztahují na výletní lodě, rybářské nebo rekreační plavidla a soukromá nebo komerční letadla. Kuba, na kterou USA uvalily embargo již v roce 1962, přivítala od ledna do května tohoto roku více než 400 000 amerických turistů.

(rp,prvnizpravy.cz,elperiodico,foto:arch.)


Anketa

Měla by se podle vás stát Ukrajina členem NATO?

Ano 18%
transparent.gif transparent.gif
Ne 64%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 18%
transparent.gif transparent.gif