La Repubblica: Trump chce změnit Evropu na „nový Irák", aby dobyl trhy!

zprávy

USA jsou nespokojeny s postavením Číny na světové scéně, takže se Trump rozhodl oslabit Evropu a učinit z ní „nový Irák“, aby pro sebe otevřel nové trhy, napsala La Repubblica.

La Repubblica: Trump chce změnit Evropu na „nový Irák", aby dobyl trhy!
Steve Bannon, Trumpův "katolický Rasputin"
15. září 2018 - 04:20

Amerika nepotřebuje žádnou sjednocenou Evropu jako silného partnera, ale roztříštěnou a oslabenou, aby ji bylo snadnější dobýt - a ideály demokracie EU Američané „vyměnili za hotovost“, varoval autor článku.

Jsetli se rok 2016 zapíše do historie jako „hrozný rok“ pro příznivce sjednocené Evropy i demokraty po referendu o brexitu a zvolení prezidenta Spojených států Donalda Trumpa, tak se nadcházející rok 2019 se bude pamatovat jako „zlý“, vzhledem k rostoucí síle manipulací veřejného mínění a prognózami růstu populismus, míní La Repubblica.

Za tvůrce mezinárodního populismu ve Spojených státech je považována za Steve Bannon, „katolický Rasputin“ Trumpovy kampaně, který vytváří extrémní nenávist vůči „liberální kultuře, lidským právům a právnímu státu“, zdůraznil materiál. Bannon miluje obviňovat opozici, že se snaží „spiknout“ proti voleným politikům, které považuje za „oběť obtěžování“ od ostatních, vysvětlol autor.

Význam populistické politické teorie spočívá v tom, že volby jsou „plebiscit, který odsouvá opozici a korunuje vůdce", uvedl článek. A „oblíbeným autorem“ Bannona je „ideolog italských fašistů“Julius Evola, který věřil, že demokracie - je znamením chátrajícího světě, oslabující etiku rovnosti a nedokáže pochopit, že historii řídí hierarchie, napsala La Repubblica. Jak napsal Evola, tradici francouzské revoluce by měla postavit „premoderní tradice zásluh zvolených, převyšujících ostatní svojí vůlí, schopných vládnout, protože jsou vedeni smyslem věcí, které nepotřebují ji protlačovat“. Je to důvěra v toho, kdo je vede - a to bude stačit, aby potvrdil, že „jste na správné cestě“, což je opakem demokracie a politické rovnosti, vysvětlil autor.

 
Inspirován touto archaickou náboženskou hierarchií, vlivný lobbista Bannon nyní hledá stoupence po celém světě - protože pokud demokratická kultura směřuje k mezinárodní expanzi a pak dělá to samé jako její antagonista, napsal La Repubblica: „Je to ideologie, která slibuje získat převahu ve volbách do Evropského parlamentu v roce 2019. Jedná se o evropskou suverenitu, která se snaží chránit kořeny bílých křesťanů a snaží se vytvořit vlastní pevnost. Je to reakční ideologie, přesto je schopna co nejlépe využít moderní informační nástroje, které jsou rámcem její propagandy. Vládnoucí ideologie prochází světovou sítí."
 
Evropa, pocházející z volebních místností v roce 2014, se už „přesunula do pravého středu“, stačí si připomenout 40% hlasů Demokratické straně Mattea Renzi v Itálii, uvedl autor. Obecně však získala více hlasů Lidová strana (29,43%), a nikoli Progresivní aliance (25,43%). Současně došlo k alarmujícímu pokroku ve formacích, které nejsou zcela proevropské a demokratické, které se v některých zemích již dostaly k moci.
 
„Bannon se do projektu vkládá jen proto, aby přivedl euronepřátele do bruselské vlády. A dokonce si vyhlédl dokonalého nepřítele, francouzského prezidenta Macrona, natolik slabého a natolik nemilovaného doma i mezi europeanisty,“ zdůraznil článek. V celém tomto „ďábelském zámyslu" hraje Itálie ústřední roli, protože byla jednou ze zakládajících zemí Evropské unie, varoval autor. A ve změně Itálie na „průlom“ a použil ji k „odtržení střechy“ z Evropy je obrovský smysl: na jedné straně symbolický, a na druhé straně - kvůli politické a ekonomické váze, kterou má Itálie v Evropě, uvedla La Repubblica.

 
Takto opět začíná „ofenzíva pravice" opět od Říma - tentokrát však plán není ovládán z vnitřku, ale zvenčí. Spolu s „ideologem Trumpem" zahajuje v Evropě kampaň evropských populistů. Tento plán „byl schválen a zaplacen příznivci Trumpa s cílem zbavit se pout, které prosazuje na trhu EU“, je si jistý autor: „Ideály se mění na hotovost. Evropa se stane novým Irákem pro nové americké konzervativce." Rozložení a oslabení Evropy otevře nový bohatý trh Spojeným státům, které mají problémy kvůli hegemonii Číny. „Americká administrativa nepotřebuje sjednocenou Evropu, která sloužila jako bariéra proti sovětskému bloku - potřebuje roztříštěnou Evropu, snadnou kořist k dobytí,“ uzavřela La Repubblica.

(kou, prvnizpravy.cz, rep.repubblica.it, foto: arch.)


Anketa

Měla by se podle vás stát Ukrajina členem NATO?

Ano 18%
transparent.gif transparent.gif
Ne 65%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif