Le Monde: Podceněním Madura uvázl Washington na mrtvém bodě!

zprávy

Podcenění schopnosti venezuelské vlády vzdorovat zavedlo strategii USA ve Venezuele do slepé uličky, napsal francouzský deník Le Monde.

Le Monde: Podceněním Madura uvázl Washington na mrtvém bodě!
Ilustrační foto
18. května 2019 - 07:20

Nyní před Washingtonem, který trvá na rezignaci venezuelského vůdce, stojíobtížná volba: zasáhnout přímo do konfliktu nebo počkat, až se situace zhorší. Mezitím jedinou nadějí pro lidi zůstává dialog mezi vládou a opozicí bez zásahu ze zahraničí, zdůraznil francouzský list.

„Věci nejdou tak, jak se ve Venezuele očekávalo - alespoň ne tak, jak to předpovídaly Spojené státy. Nebo přesněji, jak předpovídal John Bolton,“ uvedl Le Monde v redakčním článku. Bílý dům, který nadále trvá na jeho rezignaci, podcenil schopnost vzdoru prezidenta Nicolasovi Madurovi a čelí „nepříjemné volbě“: zasáhnout přímo nebo počkat, až se postupně zhorší.

Jak noviny uvedly, „klamné soudy“ Washingtonu o skutečné rovnováze opozičních sil a nástupce Huga Cháveze se projevily 30. dubna. Podle zpráv amerických médií, tajná jednání Juana Guaidó s některými „klíčovými postavami" ve venezuelské vládě přiměla hlavu opozice věřit v dostatečnou podporu úřadů, aby zahájil „konečný útok" na Madura. Zároveň se během dne ukázalo, že ti, kteří slíbili, že opustí prezidenta, zůstali věrni režimu.


„Poslední útok“ Guaidóa, kterého asi 50 zemí světa, včetně Spojených států, uznalo za legitimního venezuelského prezidenta, se tak změnil na fiasko. Druhý den Maduro přivedl vojáky do ulic, propuštěný v předvečer opozičník Leopold Lopez se uchýlil na španělské velvyslanectví a o několik dní později byl zatčen další kolega opozičního vůdce, viceprezident Národního shromáždění Edgar Zambrano. Nehledě na oslabení vzal režim znovu moc do vlastních rukou.

„Rozzuřený“ vývojem událostí, John Bolton publikoval na Twitteru jména těch, kteří plánovali zradit Madura, a také hovořil o záměru prezidenta uprchnout na Kubu, což prý odmítl po přesvědčování Moskvou. Podle The Washington Post Trump „neocenil" radu poradce v této věci: usoudil, že je o situaci ve Venezuele špatně informován, což ho donutilo udělat chybu. Po dlouhém telefonickém rozhovoru s Vladimirem Putinem dospěl americký prezident k závěru, že Rusko „nemá chuť“ zasahovat do záležitostí Venezuely. A nemá ji ani šéf Bílého domu - vzhledem k tomu, že hlavním slibem Trumpa bylo odmítnutí „dobrodružství“ v zahraničí, stejně jako jeho nynější zaujetí rozsáhlou konfrontací s Íránem.



Mezitím Venezuela není schopna zůstat v pozici, ve které se nyní nachází, poukázali autoři článku. Humanitární situace se stává pro obyvatelstvo „nesnesitelná“ a jedinou nadějí je obnovení dialogu mezi vládou a opozicí, která se v posledních dnech začala zlepšovat díky zprostředkovatelskému úsilí Norska. Od nynějška je „přechod přes nová jednání bez zahraničních intervencí, s výjimkou pomoci při jednáních, jedinou možnou cestou ven z venezuelské tragédie“, uzavřely noviny.

(kou, prvnizpravy.cz, lemonde.fr, foto: arch.)


Anketa

Ohrožuje podle vás nový migrační pakt bezpečnost naší republiky?

Ano 71%
transparent.gif transparent.gif
Ne 14%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 15%
transparent.gif transparent.gif