Macron: Pro NATO je nemyslitelné brát Rusko za „primárního nepřítele“

zprávy

Francouzský prezident Emmanuel Macron označil za nemyslitelné, že je Rusko po ukončení Varšavské smlouvy považováno za „primárního nepřítele“ NATO.

Macron: Pro NATO je nemyslitelné brát Rusko za „primárního nepřítele“
Emmanuel Macron, francouzský prezident
8. listopadu 2019 - 11:40

„NATO bylo navrženo tak, aby odpovědělo na nepřítele: Varšavský pakt. V 90. letech jsme tento geopolitický projekt nepřezkoumali v souvislosti se zmizením původního nepřítele. Je nemyslitelné, že Rusko zůstává nepřítelem,“ uvedl Macron v rozhovoru pro časopis Economist.

Slova francouzského prezidenta budou mít jistě svoji dohru. Prakticky ve všech dokumentech Severoatlantické aliance je totiž Ruská federace líčena jako strategický nepřítel číslo jedna a nikdo ze západních politiků si nedovolil toto dogma zpochybnit.

Stejně tak bude mít stejnou ne-li větší dohru, když francouzský prezident varoval evropské země, že spojenci NATO již nemohou počítat s pomocí Spojených států, v rozhovoru pro The Economist. "Nyní zažíváme smrt mozku NATO," diagnostikoval vůdce Francie alianci.


V roce 1955 byla podepsána Varšavská smlouva o přátelství, spolupráci a vzájemné pomoci mezi Albánií, Bulharskem, Maďarskem, východním Německem, Polskem, Rumunskem, SSSR a Československem. Zástupci osmi evropských států vysvětlili uzavření smlouvy jako potřebu odvetných opatření k vytvoření NATO a začlenění západního Německa do tohoto bloku.

V únoru 1991 bylo rozhodnuto o zrušení vojenských struktur Varšavské smlouvy a v červenci byl v Praze podepsán protokol o jejím úplném ukončení.

(kou, prvnizpravy.cz, economist.com, foto: arch.)


Anketa

Který z premiérů podle Vás hájí více národní zájmy své země?