Maďarsko obvinilo Ukrajinu z „brutálního útoku" na národnostní menšiny!

zprávy

Maďarský ministr zahraničí Péter Szijjártó obvinil Ukrajinu z „brutálního útoku" na národnostní menšiny, informovalo tiskové oddělení maďarského ministerstva.

Maďarsko obvinilo Ukrajinu z „brutálního útoku" na národnostní menšiny!
Péter Szijjártó, maďarský ministr zahraničí
2. března 2018 - 11:05

"Ukrajinská vláda si stanovila dva nacionalistické cíle: jeden má zabránit tomu, aby se menšiny učily ve svém rodném jazyce, a druhý jim má zabránit, aby mluvily ve svém vlastním jazyce," zdůraznil Szijjártó .

Poznamenal, že potvrzením jeho slov je zrušení „zákona Kivalov - Kolesničenko“ podle kterého menšinový jazyk získal regionální status, pokud jejich podíl na obyvatelstvu v určitém regionu překročil 10%.

„Každý, kdo stále ještě zpochybňoval skutečnost, že na Ukrajině byly skutečně napadeny národnostní menšiny, dostala odpověď na svoji otázku," uvedl maďarský ministr.

Ukrajinští nacionalisté zapálili v Užhorodu maďarské kulturní středisko
ZN: Maďarsko zrušilo setkání komise Ukrajiny-NATO!


Podle Szijjártóho se to, co se děje na Ukrajině, se nemůže stát v zemi, která se řídí zásadou právního státu.

„Zatímco Ukrajina očekává, že evropské země budou vůči ní prokazovat solidaritu, bodá je do zad brutálními opatřeními zaměřenými na národnostní menšiny," dodal ministr zahraničí s tím, že tato země do EU a NATO nepatří.

Předtím vedoucí Svazu Maďarů uvedl, že protimaďarská kampaň ukrajinských médií vedla k vypálení kanceláře svazu v Užhorodě.


Maďarsko Ukrajinu opakovaně varovalo před zákonem „o vzdělání“, coby útokem na menšiny, ale Ukrajina nereagovala. Následně maďarští činitelé vyhlásili, že budou bojkotovat Kyjev nejen v evropských trukturách, ale i v otázce spolupráce s NATO. Důsledkem je, že Maďarsko vetovalo například jednání komise Ukrajina – NATO.

(kou, prvnizpravy.cz, kormany.hu, foto: arch.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 76%
transparent.gif transparent.gif
Ne 13%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 11%
transparent.gif transparent.gif