Merkelová: Spuštění Nord Stream-2 není možné bez záruk Ukrajině

zprávy

Německá kancléřka Angela Merkelová na společné tiskové konferenci se slovenským premiérem Petrem Pellegrinim uvedla, že EU musí přemýšlet o dlouhodobých zárukách, které by zachovaly Ukrajinu jako plynovou tranzitní zemi pro EU.

Merkelová: Spuštění Nord Stream-2 není možné bez záruk Ukrajině
Peter Pellegrini a Angela Merkelová
3. května 2018 - 07:20

"Jsme jednomyslní v názoru, že potřebujeme rozumné dlouhodobé záruky, které by zajistily zachování Ukrajiny jako tranzitní země v portfoliu dodávek plynu do Evropy," uvedla Angela Merkelová.

Na tiskové konferenci v Berlíně s Petrem Porošenkem Angela Merkelová potvrdila, že Nord Stream-2 bez záruk pro Ukrajinu jako tranzitní země dodávek plynu do Evropy nebude spuštěn.

"Poukázala jsem na to, že realizace projektu Nord Stream-2 bez jasného určení budoucí role ukrajinského tranzitu je z našeho pohledu nemožná," uvedla Merkelová.

Své stanovisko zopakovala Merkelová i během telefonního rozhovoru s ruským prezidentem Vladimirem Putinem.

Løkke: Dánsko stavbu Nord Stream-2 nemůže zastavit, ale může ji zbrzdit

Koncem března Německo povolilo výstavbu „Nord Stream - 2" na svém území. Podle provozovatele společnosti Nord Stream 2 AG jsou postupy pro získání povolení ve čtyřech dalších zemích - Rusko, Finsko, Švédsko a Dánsko - v rozvrhu a budou dokončeny v nadcházejících měsících.

Projekt Nord Stream-2 zahrnuje výstavbu dvou paralelních plynovodů o celkové kapacitě 55 miliard metrů krychlových plynu ročně z ruského pobřeží přes Baltské moře do Německa. Přičemž některé země jsou proti jeho výstavbě - především Ukrajině, která se bojí ztráty příjmů z tranzitu plynu, a USA, které hodlá prosadit svůj vlastní zkapalněný plyn v Evropě.

(rp,prvnizpravy.cz,112.ua,foto:arch.)


Anketa

Ohrožuje podle vás nový migrační pakt bezpečnost naší republiky?

Ano 70%
transparent.gif transparent.gif
Ne 15%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 15%
transparent.gif transparent.gif